Nieuws

Aantal misdrijven in jaar met bijna tien procent toegenomen

Stockfoto © iStock
Het totaal aantal misdrijven dat afgelopen jaar werd gemeld in Limburg, is zo'n 9,7 procent hoger dan in 2021.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. In 2021 werden er 47.895 misdrijven gemeld, afgelopen jaar waren dat er 52.547. Ondanks de toename ligt het cijfer nog altijd lager dan voor corona.

Misdrijven

Dit totaalcijfer wordt opgebouwd uit een hoop verschillende misdrijven, van zakkenrollerij en drugshandel tot mishandeling en rijden onder de invloed. Limburgse koploper in 2022 is een misdrijf bij een ongeval op de weg, zoals het veroorzaken van letsel of de plaats van het ongeval verlaten. Dat gebeurde 6018 keer in onze provincie. Een heel ander soort misdrijf volgt op de voet: de zogenaamde 'horizontale fraude', zoals identiteitsfraude en fraude met betaalproducten. Daarvan werden er 6067 gevallen geregistreerd door de politie.
Veel misdrijven vonden in grotere gemeenten plaats, zoals Maastricht (7952), Heerlen (5880) en Venlo (5948). De meeste misdrijven worden gepleegd in het centrum van de steden.
Bekijk hier het aantal misdrijven in jouw gemeente:

Aangiftes

Aangifte werd in 2022 meer dan 43.400 keer gedaan in Limburg. Minder dan één derde van de zaken wordt daadwerkelijk opgehelderd. Sommige misdrijven hebben meer kans opgelost te worden dan anderen. Zo werd 93 procent van de overvallen in 2022 opgehelderd, terwijl maar bij vijf procent van de diefstallen uit auto's een verdachte gevonden wordt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!