Nieuws

Hoe kon oppasstel twee jaar lang kinderen misbruiken?

Nancy D. en Peter S. voor de rechtbank in Den Bosch © Tekening: ANP (Aloys Oosterwijk)
Twee Limburgse oppasouders hebben meer dan twee jaar lang kinderen kunnen misbruiken. Het tweetal, Peter S. (59) uit Beegden en Nancy D. (54) uit Herkenbosch, stond dinsdag voor het eerst voor de rechter.
Hun slachtoffers waren heel erg jong. Het misbruik werd ook gefilmd. Nancy pleegde de ontucht, Peter keek mee en gaf opdrachten. Maar hoe konden ze zo lang hun gang gaan? Een reconstructie.

Zorgvuldig uitgekozen

Het eerste slachtoffer in augustus 2019 wordt zorgvuldig uitgekozen. "We wilden het rustig opbouwen", zegt de vrouwelijke verdachte, die alleen dat deed wat haar werd opgedragen door Peter, haar partner met wie ze een sm-relatie had. Al op de derde oppasdag wordt het meisje misbruikt en dat wordt ook op video opgenomen. Dat gebeurt nog enkele keren totdat het meisje twee maanden later bepaalde zaken aan haar moeder vertelt. Daarop wordt het contact verbroken.
De moeder van het slachtoffertje stapt ook naar de politie, maar daar wordt uiteindelijk geen aangifte opgenomen. En dus kunnen de oppassers hun gang blijven gaan.

Jonger kind

Toch wordt de volgende afspraak pas maanden later gemaakt. Er volgen opnieuw twee kennismakingsgesprekken met ouders en vanaf januari 2020 gaan ze op twee kinderen oppassen. Er wordt bewust ook voor een jonger kind gekozen omdat de kans dan kleiner is dat ze gaat praten. De meisjes worden betast in de schaamstreek. Verder gaat de oppasster niet, omdat de vader van een van hen vanwege corona thuiswerkt.

Helemaal fout

De volgende slachtoffers zijn een baby en haar zusje. Ook dit speelt zich in 2020 af. Er wordt drie keer afgesproken, de seksuele handelingen gaan een stuk verder. "Hier ging het helemaal fout", zegt de vrouwelijke verdachte nu. Een van de slachtoffertjes krijgt een blinddoek om en wordt anaal en vaginaal verkracht met een vibrator. Het besef dat dit helemaal fout is, komt er niet. "Ik gaf hem (Peter, red.) wat hij wilde", zegt Nancy daarover.

Videobellen

Haar medeverdachte ontkent en zegt dat het misbruik zich pas 'op het moment zelf' heeft ontwikkeld. Volgens de man ging het vooral om de spanning over wat op de video stond die hij van de vrouw kreeg. Vanaf dat moment gaan de twee verdachten ook videobellen tijdens het misbruik. Een van de kindjes kreunt en huilt, maar ook dat is geen reden om te stoppen.

Knop om

Nancy D. heeft er geen excuses voor en begrijpt niet dat ze tot zulke daden in staat is geweest. "Ik snap van de ouders dat ze dit niet mee willen maken en dat ze hier niet bij willen zijn", zegt ze. Sekspartner Peter S. sluit zich daarbij aan. Waarom ze zich dat niet eerder hebben bedacht, weten ze ook niet: "Er ging een knop om."

Huilen

In juli 2020 wordt kennis gemaakt met weer andere ouders en gaan ze oppassen op meisje L, zoals ze in het dossier wordt genoemd. Op internet wordt een nieuwe vibrator gekocht. Al tijdens de eerste oppasdag wordt die in de mond van het meisje gestopt. Ze wordt 'vieze kuthoer' genoemd en bij een latere afspraak krijgt ze een vinger in haar anus. Het misbruik gaat door tot in oktober van dat jaar. Het meisje huilt hard, zo blijkt uit de beelden die de rechtbank heeft bekeken.

Kabouters

Later dat jaar vindt het tweetal opnieuw een slachtoffer. En weer herhaalt zich hetzelfde verhaal. Al op de eerste oppasdag is er sprake van ontucht. Opnieuw videobellen de twee met elkaar. In chatgesprakken noemen ze de slachtoffers 'kabs', dat staat voor kabouters. Er volgen meer afspraken. Een keer worden ze gestoord door een pakketbezorger, maar verder kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Het meisje verstopt zich achter de gordijnen, maar haar ouders denken aan een spelletje of dat ze de oppassers niet gewend is. Maar opnieuw wordt niks ontdekt. Sterker nog, het misbruik gaat maanden door, tot in januari 2021.

Laatste slachtoffer

Datzelfde jaar volgt het zevende en laatste slachtoffer. Er wordt drie keer opgepast op een meisje en al die keren wordt ze betast en verkracht. Bij de laatste keer, het is dan juni 2021, hebben de ouders een infraroodcamera in de kinderkamer geplaatst, die door het oppasstel niet wordt opgemerkt.

Met eigen ogen

Mogelijk hebben de ouders argwaan gekregen, maar feit is dat de ouders met eigen ogen zien wat er gebeurt. Ze bellen meteen de politie en na bijna twee jaar valt het stel eindelijk door de mand. De twee worden aangehouden en de politie neemt telefoons, computers en videocamera's in beslag. Videobeelden en chatgesprekken worden veiliggesteld en dan pas blijkt hoe omvangrijk deze ontuchtzaak is.
Voor de zaak heeft de rechtbank vier dagen uitgetrokken. Donderdag krijgen de ouders van de slachtoffertjes het woord. De twee verdachten horen volgende week de strafeis, op 13 maart doet de rechtbank uitspraak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!