Nieuws

Waterschap zet pompen en coupure in voor piek hoogwater Maas

In Alt Arcen wordt één coupure opgebouwd. © Track 88
Waterschap Limburg verwacht dinsdag een piek in het waterpeil van de Maas en zet daarom pompen en een zogeheten coupure in.
De verwachting van Waterschap Limburg is dat de piekafvoer dinsdag bereikt wordt. Momenteel wordt er al 1300 kubieke meter per seconde afgevoerd en dat zal dinsdag nog licht stijgen.

Pompen bij de Springbeek en Kwistbeek

Op twee plekken bij de Springbeek en Kwistbeek zet het Waterschap pompen in, die water vanuit het achterland de Maas inpompen. Op deze manier blijft het achterland droog en kan mogelijke overlast worden voorkomen

Een coupure in Alt Arcen

Ook wordt in Alt Arcen één coupure opgebouwd. Een coupure is een doorgang in de waterkering, een soort gat, waar een weg of pad doorheen loopt. Bij hoogwater wordt deze coupure dichtgezet door aluminium schotten om het water tegen te houden en wateroverlast te vermijden.

Water vasthouden

Tot slot roepen het Waterschap en de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) boeren en tuinders op om de komende maanden zoveel mogelijk water vast te houden. Het water krijgt zo de kans om de grond in te zakken. In plaats van het water af te voeren nabijgelegen beken of wateren. Omdat de grondwatervoorraad onvoldoende is, raakt het grondwater naar het voorjaar en de zomer toe zo ook meer op peil.

Normaal voor de winter

Door de vele regen in het stroomgebied van de Maas, werd op basis van de weersverwachtingen al verwacht dat deze dinsdag het hoogste punt bereikt met naar verwachting 1400 kubieke meter per seconde. Dat geldt ook voor zijrivieren zoals de Geul. Daarna zou het waterpeil weer zakken. Volgens het Waterschap Limburg zijn deze waterstanden heel normaal voor de winter.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!