Nieuws

Boksen voor mensen met parkinson: wie pakt de handschoen op?

Sportschoolhouder Frans Verhaegen kwam op het idee toen bij zijn eigen vader parkinson was vastgesteld. © L1 (Tim van der Weerden)
Toen bij zijn eigen vader parkinson werd vastgesteld, was een nieuw idee geboren. Frans Verhaegen start in zijn sportschool in Maastricht met speciale bokstrainingen voor mensen met deze ziekte.
Zijn vader kreeg de diagnose zo'n halfjaar geleden.

Mensen helpen

"Toen hebben mijn schoonbroer en ik besloten om de parkinson-bokscursus te gaan doen", vertelt Frans. Met de trainingen heeft hij als doel om meer mensen met de ziekte te helpen. "Voor mensen met een ziekte als parkinson is het belangrijk dat zij blijven bewegen. Ook moeten ze zelfvertrouwen opbouwen en goede stofjes blijven aanmaken in het lichaam, waardoor ze positief blijven en niet depressief worden", licht Frans toe.

'Verslaafd'

Vader Joseph is blij met het initiatief van zijn zoon. "Ik boks al mijn hele leven. Als je de handschoenen eenmaal aan hebt gehad, doe je ze nooit meer uit. Boksen, daar raak je verslaafd aan", aldus Joseph. Hij heeft ook daadwerkelijk profijt van de trainingen die zijn zoon hem tot nu toe heeft gegeven. "In Amerika was al bewezen dat het helpt voor mensen met parkinson. Het gaat nooit helemaal weg, maar je kunt in ieder geval menswaardig bewegen."

Aanmeldingen

Frans heeft als doel om binnenkort op woensdag en zaterdag bokstrainingen voor mensen met parkinson te gaan verzorgen. "De eerste aanmeldingen komen binnen. Er hebben zich nu zo'n vier mensen gemeld. Het is uiteindelijk de bedoeling om met groepen van tien personen per dag te gaan werken", vertelt de Maastrichtse sportschoolhouder.
Dat de aanmeldingen nog niet storm lopen, heeft volgens hem te maken met een drempel die mensen voelen. Frans: "Veel mensen denken dat je van boksen parkinson krijgt. Van boksen kun je wel een hersenletsel krijgen, maar geen parkinson."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!