Nieuws

Rechters bezorgd over kwaliteit rechtspraak

Er zijn te weinig rechters om het toenemende werk te verrichten. © ANP
In de rechtspraak leven grote zorgen over de werkdruk, zaken die veel te laat op zitting komen en de kwaliteit van de rechtspraak. Extra geld om meer rechters aan te nemen gaat de problemen op korte termijn niet oplossen.
Andere innovatieve oplossingen om rechtszaken sneller te laten verlopen, vinden moeizaam navolging vanwege de onafhankelijkheid van de rechters. Dat blijkt uit gesprekken die NRC voerde met twaalf rechters van alle elf Nederlandse arrondissementen, met uiteenlopende achtergronden en specialisaties.

Teveel werk

Er zijn te weinig rechters om het toenemende werk te verrichten. Bij eenvoudige bestuursrechtszaken over toeslagen of uitkeringen haalt de rechtspraak slechts in 9 procent van de gevallen de eigen norm voor het doen van de uitspraak.

'Voldoende rechters'

Het langlopende project Tijdige Rechtspraak - met als hoofddoel een significante verbetering van de duur tussen het aanbrengen van een rechtszaak en de uitspraak in 2023 - dreigt daarmee te mislukken. De Limburgse strafrechter Peter Pulles, voormalig rechtbankpresident en sinds september lid van de Raad voor de rechtspraak, zegt in de krant dat dat doel waarschijnlijk niet wordt gehaald. "De randvoorwaarde voor het slagen van Tijdige Rechtspraak is dat we voldoende rechters hebben. Nou, die hebben we niet", aldus Pulles.

Verplichting

Structureel overwerken blijkt de norm te zijn binnen de rechtspraak. Maar niet iedereen ziet overwerk als een probleem. Zo vindt Pulles het een part of the job. "Structureel 60 uur per week werken is niet goed, maar voor een deel hoort het ook gewoon bij een goedbetaalde functie."
Rechters hebben volgens Pulles een groot verantwoordelijkheidsgevoel en hebben ze een verplichting ten opzichte van de verdachte én het slachtoffer. "Je kunt niet maken dat je maar twee derde van het strafdossier gelezen hebt", aldus Pulles.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!