VNG: 'Volgend jaar meer plekken met vuurwerkverbod'

Bijna overal in Limburg mag tijdens de jaarwisseling vuurwerk worden afgestoken. © iStock
Het aantal gemeenten dat tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod hanteert, zal komend jaar toenemen. Dat verwacht de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
In Limburg had alleen Mook en Middelaar dit jaar een algeheel vuurwerkverbod. Volgens burgemeester Willem Gradisen verliep de jaarwisseling daar rustig, al werd er ondanks het verbod toch vuurwerk afgestoken. Dat leverde echter geen bekeuringen op.

'Gegarandeerd'

Volgens VNG zullen er volgend jaar 'gegarandeerd veel meer gemeenten volgen met een lokaal verbod', zolang er geen landelijke regelgeving is. Hoeveel gemeenten het voornemen hebben, kan de woordvoerder niet zeggen. De VNG houdt die cijfers niet bij.

65 procent

In de zomer heeft de vereniging een peiling gehouden onder alle gemeenten. Daarbij gaf 65 procent aan voorstander te zijn van een algemeen vuurwerkverbod. "Conclusie was dat voor de overgrote meerderheid het plezier en de vrijheid van inwoners die vuurwerk willen afsteken niet meer opweegt tegen alle schade die het met zich meebrengt. Milieuaspecten spelen daarin een steeds grotere rol", aldus de zegsman.

Verbod

Tijdens de afgelopen jaarwisseling was het in twaalf gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Nijmegen, Apeldoorn en Soest, verboden om vuurwerk af te steken. In meer dan driehonderd gemeenten gold zo'n verbod dus niet. De VNG noemt het 'onwenselijk' dat de regels voor het afsteken van vuurwerk per gemeente verschillen.
Behalve het algemeen vuurwerkverbod in Mook en Middelaar, hadden verschillende Limburgse gemeenten ook vuurwerkvrije zones aangewezen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!