Crimeoverzicht 2022: ook thuis loert het gevaar

Bij het huis van Manuela worden bloemen en kaarsen neergelegd © Track '88
De Limburgse politie, justitie én rechtbanken hebben het afgelopen jaar hun handen vol gehad. Uit onderzoek is gebleken dat Limburg een groot risico loopt om in de greep van de georganiseerde misdaad te komen. Maar het gevaar loert niet alleen op straat, ook thuis.
Gemeenten in Zuid-Limburg blijken onderwereldgevoelig te zijn. Heerlen loopt landelijk gezien het grootste risico dat het te maken krijgt met georganiseerde misdaad. Maar ook met moord- en doodslagzaken was 2022 een turbulent jaar. Sommige onderzoeken lopen nog of worden voor de rechter gebracht.

Schoonmoedermoord

De maand januari begon met een megaproces tegen een Maastrichtse huisarts. Volgens justitie gaf George W. zijn 76-jarige schoonmoeder in 2016 een zodanige hoeveelheid medicijnen dat ze erdoor overleed. Er stonden meerdere zittingsdagen op de planning en in juli kwam de rechtbank met een oordeel: vrijspraak voor moord. Maar er komt voorlopig nog geen einde aan het strafproces dat jaren heeft geduurd. Volgens het Openbaar Ministerie blijven er nog vragen onbeantwoord. Hogere rechters gaan de zaak opnieuw behandelen.

Carnavalsdrama Horst

Horst werd carnavalsmaandag opgeschrikt door een tragedie. Op 28 februari was het na twee jaar eindelijk weer carnaval. Een feest van verbroedering. Tot 19:30 uur, toen werd Guus Janssen (21) neergestoken door Joshua de L. uit Tienray. Het slachtoffer werd ter plekke gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten. Guus is door één messteek in zijn buik om het leven gekomen. Joshua was op het moment van de steekpartij onder invloed van drugs en zware medicatie die niet aan hem was voorgeschreven. Joshua is veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en onvoorwaardelijke jeugd-tbs.

Hoofdstuk niet afgesloten

Heerlenaar Ger Meeuse verloor zijn vrouw Diny in 2019 toen Thijs H. haar én twee anderen doodstak op de Brunssummerheide en in Den Haag. Het gerechtshof in Den Bosch heeft Thijs in maart veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf met een tbs-maatregel. De afgelopen jaren waren voor Meeuse loodzwaar. Het voelde vanwege het hoger beroep voor hem als een wond die iedere keer weer opengetrokken werd. Maar het hoofdstuk is nog niet afgesloten. De advocaten van Thijs hebben besloten de uitspraak van het Hof aan te vechten bij de Hoge Raad.

Wurgen met een sjaal

Met een sjaal wurgde Wiel F. uit Grevenbicht zijn 73-jarige vrouw. Vervolgens deed hij hetzelfde bij hondje Juul. Dat gebeurde in september 2021, maar kwam in april voor de rechter. Het leven van Wiel werd getekend door financiële malaise. In de jaren negentig leidde dat al tot de dood van zijn toenmalige echtgenote Johanna Jacobs (46). Wiel werd verminderd toerekeningsvatbaar verklaard en kreeg acht jaar gevangenisstraf. In 2012 trouwde hij met Tiny, maar net als in 1997 kampte hij met flinke schulden. Zijn aanzienlijke schulden wilde hij ook voor Tiny verborgen houden, werd in april duidelijk in de rechtbank. Zijn straf? Veertien jaar cel en tbs.

Vergeetachtige wurger

We blijven nog even in de maand april. Toen veroordeelde de rechter Dietmar S. voor het doden van zijn vrouw Angélique in hun gezamenlijke woning in Blerick. Ze bleek gewurgd, maar Dietmar claimde dat hij zijn vrouw niets heeft aangedaan. De man bracht tijdens zijn proces naar voren dat zijn geheugen veel gaten kent. Vonnis: zeven jaar cel.

Zoon schoenenmagnaat

In mei sloeg de politie alarm om de vermiste Sittardse Xavier Durlinger, zoon van een schoenenmagnaat. Hij raakte op 11 mei vermist. Een week later, op 19 mei, werd zijn lichaam teruggevonden op de Kollenberg. Hij was door een misdrijf om het leven gekomen. Agenten sloegen in eerste instantie Luca M. in de boeien met wie Xavier een conflict had, maar uiteindelijk bleek er onvoldoende bewijs. Het onderzoek loopt nog. De politie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de tip, die leidt tot het oplossen van de zaak.

Vermissing Gino (9)

In juni zocht heel Nederland dagenlang mee naar de vermiste Gino van der Straeten (9). Iedereen vreesde voor het ergste. En de nachtmerrie werd werkelijkheid: in Geleen vonden agenten na een paar dagen het lichaam van het jongetje. De politie sloeg Donny M. uit Geleen in de boeien. Al vrij snel werd duidelijk dat hij Gino heeft ontvoerd, misbruikt en vermoord. De eerste niet-inhoudelijke zittingen zijn vorig jaar geweest. Dit jaar gaat het proces verder.
Een foto van de overleden Gino van der Straeten © L1 (Maurice de Heus)

Grootste crystal meth-lab ooit

Realityserie Temptation Island, wie kent het niet? In het programma gaan koppels de 'ultieme test' aan door gescheiden van elkaar hun tijd door te brengen in het gezelschap van een aantal verleiders en verleidsters op een tropisch eiland. Gianni en zijn Melissa deden in 2020 mee, maar moesten hun deelname direct beëindigen omdat ze een mobiele telefoon hadden meegesmokkeld, wat verboden is. Daarna kwam Gianni weer in het nieuws: hij wordt gelinkt aan het grootste crystal meth-lab dat ooit is ontdekt in Nederland. Het lab aan de Hoogbosweg in Nederweert bleek zeer professioneel ingericht. Agenten hielden Gianni aan, maar in juli mocht hij de gevangenis verlaten. Toch ziet justitie de Weerter realityster als grote man achter het grote crystal meth-lab, maar het Hof ziet vooralsnog te weinig bewijs.

Politieschutter uit Schinnen

Yvo T. 'copkiller' uit Schinnen bleek zich tijdens zijn rechtszaak toch iets te herinneren van een fataal incident in de Waalse plaats Spa. De man schoot tijdens het Grand Prix-weekend in 2018 de Belgische agent Amaury Delrez (37) dood. Het slachtoffer kreeg een kogel in zijn hoofd. Het incident schokte België. In oktober is hij veroordeeld tot 27 jaar cel.

Vondst verbrande vrouw

Oktober is ook de maand waarin Ahmed I. uit Reuver bekende het lichaam van zijn vrouw Sawsan Mhamdi (35) te hebben gedumpt en in brand te hebben gestoken. Haar lichaam werd in juni dood aangetroffen in het Duitse Mainz-Bingen, zo'n 220 kilometer van Reuver. Maar dat hij zijn vrouw heeft omgebracht, ontkent Ahmed. Het proces gaat in 2023 van start.

Familiedrama in Kerkrade

Een tragische moord in november. In een woning in Kerkrade vond de politie het lichaam van Manuela (34). Haar 41-jarige echtgenoot wordt verdacht van de moord. Ze laat twee jonge kinderen achter. De eerste niet-inhoudelijke zittingen zullen dit jaar plaatsvinden.

Vader en tiener overleden

December is voor de meeste mensen een mooie maand vanwege de feestdagen. Toch deden zich in die maand in één nacht, twee tragedies voor. In een woning in Geverik stak een man zijn vader neer. De ambulance kwam snel ter plaatse, maar hulp mocht niet meer baten. Het slachtoffer stierf aan zijn verwondingen. De politie kon snel na het incident de verdachte zoon arresteren.
Bij een schietpartij diezelfde avond in een woning in Brunssum kwam de 14-jarige Gianna om het leven. Twee anderen raakten gewond. De schutter zelf raakte ook gewond en overleed een dag later.
Onderzoek in woning Brunssum © L1 (Frank Moonen)

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!