Politie kampt met capaciteitsprobleem: 'De maat is vol'

Wijkagenten op patrouille. © iStock
Het politiekorps in Limburg heeft een tekort aan agenten, maar heeft met zware misdaad te maken. Politiechef Ingrid Schäfer pleit daarom voor meer agenten en roept de politiek op om in actie te komen.
"De maat is vol. We zien dat we hulp nodig hebben", zegt Schäfer. "Limburg is niet alleen vakantie en lekker eten en drinken. Het is een uitstekende omgeving voor een crimineel, door de landsgrenzen."

Politiek signaal

Schäfer noemt Limburg 'een poort naar Nederland wat criminaliteit betreft'. "Wij zien het eerder meer worden en dat is het signaal dat we aan de politiek af willen geven", zegt ze. Wat de politiechef betreft moeten er niet alleen agenten bij in Limburg, maar ook bijvoorbeeld officieren van justitie. "Het gaat erom dat de hele keten serieus genomen moet worden."

Levensdelicten

Dat de Limburgse politie met een capaciteitsprobleem kampt, werd deze week nogmaals pijnlijk duidelijk na de schietpartij in Brunssum en het familiedrama in Geverik. Na een levensdelict wordt meestal een zogenaamd TGO geformeerd, een Team Grootschalige Opsporing.
Op dit moment lopen er 14 grote zaken in Limburg, terwijl het politiekorps er qua bezetting gemiddeld maar drie tegelijk aankan.

14 grote zaken

De moord op de populaire Servische volkszanger Miki Kolasinac in Buchten en de zaak van Xavier Durlinger uit Sittard zijn enkele voorbeelden van nog niet opgeloste zaken. De ontvoering en de dood van de 9-jarige Gino uit Maastricht is wel opgelost. Verdachte Donny M. zit vast en heeft bekend, maar dit dossier vraagt nog steeds veel recherchecapaciteit.
In onderstaande video leggen we uit hoe een TGO werkt:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!