Barefoot Walk: op blote voeten door de winterkou

Wandelaars lopen op blote voeten in Maastricht © Guus Benders (L1)
Sommige mensen trekken een extra paar sokken aan nu de temperatuur rond het vriespunt ligt. Anderen trekken ze juist uit en gaan blootsvoets op pad, zoals Daniëlle Jacobs. Zij trad zondagmorgen aan bij de Barefoot Walk in Maastricht.
Jacobs zweert zelf bij lopen op blote voeten. Ze doet het regelmatig. In de natuur, maar net zo goed in de stad. Het heeft volgens haar veel positieve gezondheidseffecten.

Zwemmen in meren

Het blotevoetenlopen past in een trend die ook breder leeft, zoals het nemen van duiken in meertjes en rivieren ongeacht het weer, of iedere dag koud douchen. Die activiteiten hebben aantoonbaar een positief gezondheidseffect. Jacobs ziet haar manier van wandelen als een variatie erop.

Gratis medicijn

“Het is goed om buiten je comfortzone te komen en te ontdekken dat je veel meer kan dan je van tevoren denkt. Het is soms even oncomfortabel, maar het levert je heel veel op. Je zit beter in je vel erna. Het is een gratis medicijn”, stelt Jacobs

Voelen

Deelnemers aan de Barefoot Walk rond chateau Neercanne zondagmorgen zijn net zo enthousiast. “Het helpt je om je hoofd leeg te maken en in contact te komen met de natuur”, zegt blotevoetenloper Tim Gorissen. "We zitten de hele dag achter de computer en in het denken. Dit helpt om los te komen van het denken en vooral te voelen.”

Voetzolen eraf

Inge Buck is er zondag voor het eerst bij. "Het voelt haast of mijn voetzolen eraf vallen", lacht ze. Toch is ze blij dat ze gekomen is. "Ik voel me wel aangetrokken tot de natuur en lees veel over gezondheid. Dat loskomen van je hoofd herken is wel. Ik sluit zeker niet uit dat ik dit vaker ga doen."

Aarden

Buiten het ontstressen is het volgens Jacobs ook essentieel om op blote voeten te lopen om om te 'aarden.' Een grote groep mensen denkt dat direct contact met de aarde een positief effect heeft op je gezondheid. Dat je de kracht van de aarde nodig hebt om goed te functioneren en minder ziek te worden. Zo ook Jacobs: "Het zorgt dat ons contact met elektromagnetische straling de hele dag ongedaan wordt gemaakt. Je voelt je daardoor gezonder en slaapt beter. Iedereen zou moeten beginnen met thuis op blote voeten lopen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!