Energiekosten: 150 studieruimtes UM dicht

Tapijnterrein waar de gesloten UM learningspaces zich bevinden. © Jean-Pierre Geusens
De Universiteit Maastricht (UM) sluit zo'n 150 studieplekken op het Tapijnterrein. Het gebouw Loods V. gaat voor onbepaalde tijd dicht om energiekosten te besparen.
De sluiting is onderdeel van een plan van de UM om zo veel mogelijk energie te besparen, meldt universiteitsblad Observant. Daarbij wordt ook gekeken naar het aanpassen van openingstijden van gebouwen.

Te hoge energiekosten

Loods V. is een oud en slecht geïsoleerd pand en daarom duur om te verwarmen. Als alternatief kunnen studenten uitwijken naar de Universiteitsbibliotheek (UB) in de binnenstad en Randwyck en andere learning spaces, zoals de universiteit zulke ruimtes zelf noemt.

Hard nodig

Toch stellen studenten dat de leerplekken in Loods V. hard nodig zijn. Vooral aan plekken waar men in stilte kan studeren is een tekort. Ook vinden studenten de sfeer in het Tapijngebouw beter dan in de UB, omdat ze zelf verantwoordelijk zijn voor dit pand. Daardoor is het ook een andere behoefte die op deze manier bevredigd wordt, volgens de studenten.

Petitie

Een groepje studenten was het oneens met de sluiting en startten een petitie. Zij hopen met de actie, die inmiddels meer dan 300 keer is ondertekend, dat de beslissing wordt teruggedraaid, zo bevestigt een woordvoerder van de UM.

In gesprek

Afgelopen vrijdag ging de Universiteitsbibliotheek, namens de UM, in gesprek met de ontevreden studenten. Er is afgesproken dat de ruimtes op 3 december weer opengaan, alleen voor de examenperiode.
Daarna gaat de UB verder in gesprek om de studeerbehoeftes van deze studenten op een andere manier te beantwoorden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!