Nieuws

Schippers verbaasd over per direct gesloten brug en sluis

De sluis in Heel. © Willy de Koning
Schippers hebben met verbazing gereageerd op het besluit van Rijkswaterstaat om de Sint Servaasbrug in Maastricht en de sluis bij Heel per direct dagelijks te sluiten tussen 17:00 en 9:00 uur.
Die maatregel werd maandag van de één op de andere dag ingevoerd, zonder dat dat van te voren werd aangekondigd.

Camera's

Rijkswaterstaat zegt dat daartoe besloten is omdat de kwaliteit van de camera's bij de twee waterwerken niet goed meer is en dat die vervangen moeten worden. Door dat besluit kunnen schippers nu 16 uur per dag niet varen op een deel van de Maas.

Economische schade

Nico Evens van Koninklijke Binnenvaart Nederland regio Zuid noemt de maatregel buiten alle proporties. De organisatie beraadt zich dan ook op een gang naar de rechter, want het is onduidelijk hoe lang die gedeeltelijke afsluiting gaat duren. Volgens Evens is het een enorme economische schadepost. De containervaart tussen Maastricht en Rotterdam gaat immers 24 uur per dag door en die stagneert nu.

Sluis Roermond en Linne

Schippers kunnen omvaren bij Roermond, langs sluis Roermond en sluis Linne. Maar dat geldt niet voor alle schepen. Veel containerschepen zijn te breed om door deze sluizen te kunnen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!