Nieuws

Hoger beroep vergismoord: 23 jaar celstraf

Afbeelding ter illustratie © iStock
Het gerechtshof in Den Bosch heeft John B. in hoger beroep veroordeeld tot 23 jaar cel voor zijn rol in de moord op Tanja Gurskaja in 2012. De 61-jarige B. wordt gezien als opdrachtgever.
John B. was in 2019 door de rechtbank Limburg veroordeeld tot 24 jaar cel. Vanwege de lange duur van het proces gaat daar een jaar af, legt het hof uit. Het gerechtshof veroordeelt de man voor het uitlokken en medeplegen van de vergismoord.

Kroongetuige

Medeverdachten Dennis W. en Janis V. werden in 2019 veroordeeld tot respectievelijk 14 en 20 jaar cel. De uit Letland afkomstige Janis V. was de schutter die in oktober 2012 op de Lovendaalseweg in 't Ven de trekker overhaalde. Dennis W. was behalve verdachte ook kroongetuige in de zaak. Hij sloot een deal met justitie in ruil voor strafvermindering. Het hof twijfelt net als de rechtbank niet aan zijn verklaringen. De alternatieve scenario's die de verdediging van John B. schetste worden niet aannemelijk geacht.

Vergissing

John B. had een conflict met de man van Gurskaja over geld. B. vroeg vervolgens aan Dennis W. of hij iemand kende die het beoogde slachtoffer 'uit de weg zou kunnen ruimen', waarop W. contact legde met Janis V.. De Let opende op 25 oktober 2012 het vuur toen de achterdeur van de woning van het gezin openging. Het was toen niet het beoogde slachtoffer dat de deur open deed - hij was eerder die dag vertrokken naar het buitenland - maar zijn 39-jarige vrouw. Zij overleed ter plekke.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!