Maastrichtse politiek wil vuist maken tegen Tragos

Lid Tragos probeert brandweerslang dubbel te vouwen © TRACK88
Het incident bij de Maastrichtse studentenvereniging Tragos afgelopen vrijdag is voor de Maastrichtse politiek de druppel.
Fracties roepen op tot meer maatregelen tegen de studentenvereniging.
Vrijdagavond werd de brandweer agressief bejegend door leden van de vereniging, terwijl de hulpdiensten een brand op het terrein probeerden te blussen. De politie moest ingrijpen om escalatie te voorkomen. Afgelopen zomer kwam Tragos ook al in opspraak wegens vernederingen tijdens de ontgroening. De Maastrichtse politiek wil dat de gemeente ingrijpt.

Razend

"Ik ben razend, dit kunnen ze niet maken", aldus Tiny Meese, fractievoorzitter van Partij Veilig Maastricht. "Het is een ernstig incident omdat het echt raakt aan de veiligheid van de omgeving, maar ook de veiligheid van hulpverleners", vult Maren Slangen, fractievoorzitter van de PvdA, aan. De Maastrichtse politiek is verbolgen over het zoveelste incident dat plaatsvindt bij de vereniging en wil dat de gemeente stappen onderneemt.

Kloof

Politieke partijen zijn van mening dat dit incident het beeld van de student in Maastricht verslechtert. "Tragos zorgt ervoor dat andere studenten en studentenverenigingen in een slecht daglicht komen te staan", aldus Jules Ortjens van Volt. "Dit is niet de eerste keer dat Tragos zich mensonterend gedraagt".
"Er zijn ontzettend veel studenten die zich op allerlei manieren inzetten voor de stad", zegt Slangen. "Ik vind het voor de studenten die dit soort absurditeiten niet uithalen ook echt wel heel erg jammer. (...) Hiermee wordt de kloof tussen studenten en niet-studenten alleen maar vergroot".
Verschillende fractievoorzitters reageren op het incident bij Tragos:

Opheffing

Gabriëlle Heine, fractievoorzitter van het CDA wil dat de gemeente onderzoek doet naar de cultuur van de vereniging. Coalitiegenoot Volt is een stapje radicaler in zijn bewoordingen. "Het is tijd dat Tragos een knoop doorhakt: of de vereniging erkent dat zij haar toxische verenigingscultuur structureel moet hervormen, of ze heft zichzelf op".

Reacties

Een woordvoerder van de Universiteit Maastricht laat in een reactie weten dat de banden met Tragos sinds de zomer tot nader order verbroken zijn.
De gemeente Maastricht zit maandagochtend samen met de brandweer en politie en wil tot die tijd niet inhoudelijk reageren op het incident van afgelopen vrijdagavond.
De redactie heeft ook om een reactie gevraagd bij studentenvereniging Tragos, maar heeft die tot op moment van publicatie nog niet gekregen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!