Gekapt Sterrebos ligt braak: jaar respijt voor Nedcarplannen

VDL Nedcar in Born. © ANP
VDL Nedcar krijgt een jaar extra om de plannen voor de uitbreiding van het bedrijf concreet te maken, nadat begin dit jaar het Sterrebos bij de fabriek nog moest worden gekapt.
Met het uitstel is de beoogde bijdrage van het Rijk van vijf miljoen euro veiliggesteld. Dat heeft Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat, toegezegd bij het overleg over het zogenoemde Meerjarenprogramma Infrastructuur Ruimte en Transport (MIRT).

Geen opvolger

In 2024 loopt het contract af dat VDL Nedcar met BMW heeft voor de bouw van auto's in Born. Er is nog geen opvolger gevonden. Begin dit jaar zag het ernaar uit dat VDL snel een deal zou sluiten met Rivian, een Amerikaanse producent van elektrische auto's. Maar die deal ketste op het laatste moment af. Ook later in het jaar kwam er een kink in de kabel.
Op dit moment ziet het er niet naar uit dat er dit jaar nog een deal zal worden gesloten met een partij. Daarmee blijft de exacte uitvoering van de uitbreidingsplannen van VDL Nedcar nog onduidelijk.

Voorwaarden

Het vinden van een opvolger voor BMW is één van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat er definitief groen licht komt voor het uitbreiden van het wegennet rond de fabriek. Een aannemer is al geselecteerd.

Sterrebos gekapt

Vooruitlopend op een deal met Rivian liet VDL begin dit jaar het Sterrebos bos vlakbij de autofabriek kappen. Tientallen actievoerders probeerden de kap van door een bezetting te voorkomen, ook omdat er twijfels bestonden over het doorgaan van het contract met Rivian. Een grote politiemacht maakte begin februari een einde aan de dagenlange bezetting.
Het grotendeels gekapte Sterrebos in Born. © Orange Media

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!