'Grond Californië onderhands naar baas ontwikkelbedrijf'

De akkerbouw in Californië zou volgens plan plaats moeten maken voor glastuinbouw © Istock
Een deel van de landbouwgrond rond buurtschap Californië dat in 2010 onder dwang werd opgekocht door een grondbedrijf van de provincie, is daarna onderhands verkocht aan de directeur van datzelfde grondbedrijf.
Directeur Lodewijk Burghout betaalde bovendien een zeer lage prijs voor die 29 hectare, meldt NRC (+) woensdag na eigen onderzoek.

Van akkerbouw naar loodsen

Het grondbedrijf kocht die grond in opdracht van de provincie en enkele gemeenten met de bedoeling om er op grote schaal glastuinbouw te ontwikkelen. De eigenaren kregen te horen dat als ze hun grond niet zouden verkopen, er een onteigeningsprocedure zou worden opgestart. Voor 9 euro per vierkante meter deden zij de grond van de hand aan Grondexploitatiemaatschappij Californië. Dat was eigendom van de provincie Limburg, drie gemeenten en enkele private partijen. Onder directeur Lodewijk Burghout veranderde de omgeving van een akkerbouwgebied naar een terrein met distributiecentra en tuinderskassen.

Privé-BV

Omdat er voor een deel van het gebied geen gegadigden waren om er ook daadwerkelijk kassen te bouwen, deed het exploitatiebedrijf de bewuste percelen in 2019 en 2020 van de hand. Een privé-BV van Lodewijk Burghout kocht de grond voor minder dan 8 euro per vierkante meter, officieel om er zonnepanelen te kunnen plaatsen, maar volgens NRC is ook glastuinbouw nog altijd een optie.

Vraagtekens

Volgens de krant zet nu ook wethouder Eric Beurskens van Horst aan de Maas vraagtekens bij de transactie, maar zegt die dat de gemeente verder geen bemoeienis met de deal had. Burghout zelf zegt in NRC dat het maar om 'snippers' gaat en dat de statuten zijn gevolgd. Een commissaris van de grondmaatschappij noemt de gronddeal een zakelijke transactie waarbij de percelen naar de hoogste bieder zijn gegaan.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!