Tekort aan pleegouders zorgt voor lange wachtlijsten

Stockfoto © iStock
Er heerst een flink tekort aan pleegouders, wat zorgt voor lange wachtlijsten. Tijdens de Week van de Pleegzorg wordt campagne gevoerd om meer mensen warm te maken voor het pleegouderschap.
Woensdag is de laatste dag. Stichting Xonar in Maastricht heeft wat meer aanmeldingen gekregen voor de voorlichtingsavonden, maar daarmee worden nog geen wachtlijsten weggewerkt.

Minder sociaal

Volgens zorgmanager Tamara Arets wordt de situatie steeds nijpender. "De verharding van de maatschappij, inflatie en misschien ook corona kunnen allemaal oorzaken zijn, maar ook de veroudering. Het lijkt wel of de nieuwere generaties minder sociaal zijn, meer met zichzelf bezig en met hun banen. Voor uit huis geplaatste kinderen ziet het er slecht uit."

Tehuizen

Als er voor deze kinderen geen pleeggezin kan worden gevonden, rest alleen nog opvang in tehuizen en woongroepen. Volgens Arets haalt dat soort opvang het niet bij opname in een warm en liefdevol gezin. "Kinderen die hun hele jeugd van opvang naar opvang gaan en nooit een fijne thuissituatie meemaken, zullen als volwassenen de probleemgevallen zijn van de toekomst. We kunnen de maatschappij daarvoor behoeden als meer mensen pleegouder willen worden."

Zorg

Pleegmoeder Carrie Martens uit Gronsveld was vroeger werkzaam in de zorg, maar hield ermee op omdat zij het werk niet meer leuk vond. "Managers bepalen hoeveel minuten iedere handeling moet of mag duren en zo blijft er geen tijd meer over voor een praatje met de cliënt." Via een van haar zonen hoorde ze van het pleegouderschap. Ze nam meerdere pleegkinderen in huis. "De korte crisisopvang lag ons gezin niet zo goed, we wilden iemand die echt deel zou gaan uitmaken van ons gezin."

Rijker

Een van haar kinderen is Davina. "Ze kwam als vijfjarige bij ons wonen. Davina was op twee-jarige leeftijd uit huis geplaatst. Bij ons klikte het prima, totdat haar puberteit begon. Dat was erg zwaar maar daar zijn we goed doorheen gekomen." Martens vindt dat haar leven rijker is geworden door haar pleegkinderen. "Mijn man en ik waren niet zo van de cultuur maar dankzij Davina, die heel muzikaal is en van kunst houdt, zijn we naar concerten en musea gegaan. Ze heeft ons leven verrijkt."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!