Geen vertraging voor baanrenovatie vliegveld

De start- en landingsbaan van het vliegveld in Beek © Bjorn Neplev
De grote baanrenovatie van het vliegveld in Beek begin volgend jaar loopt geen vertraging op door het nieuwe stikstofbesluit van de Raad van State.
Dat zegt gedeputeerde Stephan Satijn.

Geen vertraging

In mei en juni 2023 gaat het vliegveld volgens planning twee maanden dicht omdat de landingsbaan dan voor tientallen miljoenen euro's wordt vernieuwd. In die korte tijd moet er heel veel gebeuren, uitstel van de klus is desastreus. Door de recente stikstofuitspraak moet alle uitstoot van een bouwproject of de aanleg van een weg vooraf worden berekend om te beoordelen of dat schadelijk is voor de natuur. Veel projecten gaan hierdoor flinke vertraging oplopen.

Minder uitstoot

Maar voor het vliegveld in Beek is er goed nieuws. Gedeputeerde Satijn: "Omdat Maastricht Aachen Airport dan lange tijd dicht is, vindt er in die periode geen stikstofdepositie plaats. De ruimte die daarmee wordt verdiend, compenseert ruimschoots de uitstoot tijdens alle werkzaamheden." De provincie heeft hiervoor berekeningen laten uitvoeren door een expert en die bevestigt de conclusie dat de uitstoot dus daalt tijdens de renovatie van de landingsbaan.

Geen gejuich

Toch blijft de toekomst van Maastricht Aachen Airport onzeker. Op 16 december beslist Provinciale Staten of er voldoende tegemoet is gekomen aan een motie waarin keiharde voorwaarden worden gesteld om het vliegveld open te houden. Aan een van de belangrijkste eisen is inmiddels voldaan. De Schiphol Group heeft een aandeel genomen van 40 procent in het vliegveld. Satijn: "Het gejuich bij de luchthaven zal dus nog even moeten wachten tot half december. Want dan weten we pas meer."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!