Pop-up expositie in Kerkrade geeft uitleg Einstein Telescope

De expositie in het Discovery Museum in Kerkrade © L1 (Robert Janssen)
Wie wil weten hoe de geplande Einstein Telescope diep onder het Zuid-Limburgse heuvellandschap de oorsprong van het heelal moet onderzoeken, kan nu terecht in het Discovery Museum in Kerkrade.
De Einstein Telescope wordt ontwikkeld om meer te weten te komen over zwaartekrachtgolven. Zulke trillingen in de tijdruimte ontstaan bijvoorbeeld als zware sterren tegen elkaar botsen. In het Discovery Museum in Kerkrade wordt nu uitgelegd hoe dat allemaal zit.

Briljant

Albert Einstein was een briljante wetenschapper. Hij had het in 1916 in zijn relativiteitstheorie al over het bestaan van zwaartekrachtgolven. Trillingen in de tijdruimte. Dat die golven bestaan werd een eeuw later door Amerikaans onderzoek bevestigd. De nieuw te bouwen Einstein-telescoop moet meer duidelijkheid geven over die zwaartekrachtgolven. Volgens Mischa Horninge van de expositie was Einstein zijn tijd èn de wetenschap ver vooruit. "Het is een van de grootste geniën allertijden."

Laser

De Einstein Telescope komt in Sardinië of in het Limburgse heuvelland. Hiervoor worden diep onder de grond drie buizen van elk 10 kilometer lang gebouwd, waardoor laserstralen schijnen. Als een zwaartekrachtgolf voorbij trekt, zullen die laserstralen een trilling laten zien. De expositie in het museum moet het allemaal wat begrijpelijker maken. Horninge beseft dat het lastige materie is voor de vaak jongere bezoekers. "Het is een heel moeilijk onderwerp waarbij veel komt kijken. Maar we hebben hier een poging gedaan om daar de eerste stap in te zetten."

Bekijks

De eerste woensdagmiddag is het niet echt druk bij de expositie. Een enkele scholier komt kijken naar onder meer een indrukwekkende videopresentatie over de zwaartekrachtgolven en de reden dat de Einstein telescope er komt. Ook zijn er relatief eenvoudige zaken te doen. Zo kan aan het touw bevestigd aan de muur worden getrokken om golven te herkennen, en kan er met biljartballen op een trampoline met in het midden een gat worden nagebootst hoe planeten zich gedragen.
De jeugd in het museum vindt het wel leuk en interessant, maar begrijpen, dat is weer een ander punt. "Ik weet nu in elk geval dat ze ermee bezig zijn en dat het een groot project is. Ik ben benieuwd wat het in de toekomst brengt." zegt scholier Louis Zenden.
In 2025 wordt duidelijk of de Einstein Telescope inderdaad naar Limburg komt. De expositie in het Discovery Museum loopt tot de kerstvakantie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!