Nieuws

Rechtbank heroverweegt versleuteld bewijsmateriaal drugszaak

Berichten tussen criminelen zijn een belangrijke inlichtingenbron voor de politie © Istock
De rechtbank in Maastricht beslist donderdag of een grote drugszaak gewoon wordt behandeld, of aangehouden. Advocaten van acht verdachten hadden daar om gevraagd omdat het bewijs via een versleutelde berichtendienst was verkregen.
De advocaten wilden wachten op een uitspraak van de Hoge Raad over berichtendienst EncroChat, die de politie in 2020 wist te kraken. De advocaten stellen vraagtekens bij het verkrijgen van al die data en willen weten of dat rechtmatig is. Daarom heeft het volgens de verdediging geen zin om de zaak nu al inhoudelijk te behandelen.

Geen ander standpunt

De rechtbank had het verzoek al eerder afgewezen. Twee andere rechtbanken in Nederland hebben al besloten om in soortgelijke zaken te wachten. Andere rechtbanken zetten de zaken wel door.

Meeluisteren

Het gaat om gekraakte berichten uit 2020, toen de politie maandenlang met gebruikers van EncroChat kon meeluisteren en -lezen. Criminelen dachten dat ze vrijuit konden spreken, maar omdat de politie de code wist te kraken, was dat niet zo. Daardoor kreeg de politie allerlei waardevolle informatie binnen, vooral over de productie van en handel in drugs. In heel Europa werden invallen gedaan en ook in Limburg werden zaken opgelost door deze kraak.

Invallen

Dankzij de Encro-hack werd er in een loods in Heerlen in april 2020 40 kilogram harddrugs gevonden en kon enkele dagen later een amfetaminelab in Maastricht worden ontmanteld. Later werden acht verdachten aangehouden, die vanaf nu voor de rechter staan. Ze komen uit Sittard, Maastricht, Landgraaf, Heerlen en Hoensbroek. In hun zaken spelen de berichten van EncroChat een belangrijke zo niet cruciale rol.

Later een besluit

Toch wil de rechtbank het dossier behandelen, maar of de hele zaak wordt afgerond en er ook vonnissen komen, is maar de vraag. De rechtbank wil voordat justitie met strafeisen komt opnieuw beoordelen of het zin heeft door te gaan. Justitie zag dinsdag geen reden om te wachten. "Er is nog heel veel onduidelijk en de rechtbank kan prima beoordelen of de data rechtmatig verkregen zijn," aldus Justitie.

Op vrije voeten

Wanneer de Hoge Raad met een uitspraak komt is nog niet bekend, maar dat gaat zeker enkele maanden duren. De verdachten die dinsdag voor moesten komen, zaten enkele maanden in voorarrest maar zijn nu allemaal op vrije voeten.
De zaak die nu speelt is niet de enige waar EncroChat een belangrijke rol speelt. Alleen al in Limburg zijn er tientallen zaken waarin de versleutelde berichtendienst als bewijs dient. Sommige verdachten zijn al veroordeeld, anderen moet nog voorkomen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!