Nieuws

Huisarts Brunssum drie jaar de cel in wegens verkrachting

Stockfoto © iStock
De Brunssumse huisarts Sebastiaan van P. (53) moet drie jaar de cel in wegens verkrachting. Ook krijgt hij een beroepsverbod voor vijf jaar.
Dat heeft de rechtbank in Maastricht maandag bepaald. De rechters achten bewezen dat hij ontucht heeft gepleegd met drie van zijn patiënten. De huisarts ontkende de aantijgingen.

Oudere patiënten

De handelingen pleegde hij tussen 2016 en 2019. In de verklaringen van de patiënten staat dat hij in hun borsten zou hebben geknepen en hun vagina zou hebben betast. Ook zou hij hen hebben gevingerd. Twee van de slachtoffers waren toen 83 en 86 jaar, het derde slachtoffer was jonger. De handelingen zouden onder meer zijn gepleegd in de slaapkamer en badkamer van de patiënten thuis. Bij een van de slachtoffers zou dat twee keer bij haar thuis zijn gebeurd.

Werkwijze kwam overeen

Volgens justitie zocht de huisarts bewust kwetsbare patiënten uit. "Er werden onderzoeken uitgevoerd, die gezien de klachten helemaal niet nodig waren. De verklaringen van de drie patiënten komen op heel veel punten overeen, zo was de werkwijze bij alle drie gelijk", aldus de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling twee weken geleden.

Speelpop

Tijdens de zitting werd ook een video-opname van een slachtoffer getoond, waarin ze vertelde wat er was gebeurd. "Ik voelde me verschrikkelijk en stond te trillen op mijn benen. Ik was een speelpop voor hem. Ik kan het helaas niet meer meemaken, maar mijn laatste wens is dat deze huisarts, die ik volledige vertrouwde, wordt gestraft", zei de inmiddels overleden vrouw in de video.

Hoger beroep

De huisarts zelf heeft altijd ontkend. Zijn advocaat Rick Engwegen sprak van een heksenjacht op zijn cliënt. Hij pleitte voor vrijspraak omdat de verklaringen van de drie patiënten onbetrouwbaar zouden zijn. Zijn cliënt gaat in hoger beroep en hoeft zolang die zaak heeft gediend, niet de cel in.

Opgetogen

De advocaat van de familie van een van de slachtoffers reageerde opgetogen. "Vooral het feit dat de huisarts altijd heeft ontkend, is voor de familie altijd zeer schokkend geweest. Ze zijn blij met deze uitspraak, al komt er nog een hoger beroep", reageerde Floor Oehlen namens de familie van een van de inmiddels overleden cliënten.
Ook is een deel van de gevraagde schadevergoedingen door de rechtbank toegekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!