'Green Team' pakt afval op operatiekamers aan

Stockfoto © iStock
Een zogeheten 'Green Team OK' dringt sinds kort het plastic afval in de operatiekamers van het Maastricht UMC+ terug.
"Als een chirurg hier een keer met een schaar heeft geknipt, verdwijnt die in de prullenbak", zo vertelt de voorzitter van het Green Team OK, Luca Arts.

Verpakkingen

De gezondheidszorg is verantwoordelijk voor 7 procent van de CO2-uitstoot, een besef dat ook doordringt in de Limburgse ziekenhuizen. Hygiënerichtlijnen zorgen er voor dat vrijwel alle materialen en hulpmiddelen op de operatiekamers steriel verpakt zijn in plastic. Door de coronacrisis kreeg die infectiepreventie nog een extra vlucht.
Arts kwam vlak voor de coronacrisis in Maastricht werken als anesthesioloog in opleiding. "Ik zag dat er ontzettend veel afvalproductie was. Ik schrok daar eigenlijk wel van. Daarom ben ik me iets meer gaan verdiepen in verduurzaming. Vrijwel alles op de operatiekamers is disposable, wegwerpmateriaal. Dat kan in deze tijd eigenlijk niet meer."

Green Team OK

Het initiatief van Arts viel in goede aarde bij het ziekenhuisbestuur. Er werd een Green Team OK opgericht, aansluitend op landelijke bewegingen als de Groene OK. "We krijgen ruimte om het geld dat we besparen in te zetten voor nieuwe duurzame initiatieven", zo vertelt Arts, die samen met collega Tim Hagen de voorzittershamer deelt. "We hebben ondertussen veel andere afdelingen aangestoken om een Green Team op te richten, dat is heel erg leuk. Er staat een functie uit voor een Duurzaamheidscoördinator, dus er is wel ruimte voor."

Werkvloer

Een sterke troef van het nieuwe team is het feit dat de initiatieven van de werkvloer komen. Juist mensen die dagelijks in de praktijk werken, weten waar de grootste winst te behalen valt. "Zo kijken we naar de mogelijkheid om het blauwe OK-jack niet iedere dag weg te gooien, maar kleding te gebruiken die we kunnen laten wassen", zegt Arts. "Het probleem is vaak dat de afvalkosten niet meegenomen worden in de afwegingen. Dat proberen we nu wel te doen."

Luchtbehandeling

Het grootste verschil maakte de voorzitster met een aanpassing van de luchtbehandeling, die er 24 uur per dag voor zorgt dat er geen bacteriën op de operatiekamers zijn. "Daardoor kun je acuut aan de slag als je met een patiënt naar de OK moet. Tijdens de daguren is dat handig, in het weekend of 's nachts worden die OK's veel minder gebruikt." Het systeem bleek door het intensieve gebruik een van de grootste vervuilers. "Met het technisch team hebben we sensoren geplaatst die de luchtbehandeling pas starten als er beweging wordt gedetecteerd. Binnen enkele minuten is die OK dan gereed. Zo hebben we al gigantisch veel energie bespaard."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!