Meer agressie tegen deurwaarders: 'Valt niet meer te praten'

Stockfoto. © iStock
Deurwaarders krijgen steeds vaker te maken met agressie. Het gaat vooral om verbaal geweld en bedreigingen, maar soms ook om fysiek geweld.
"In het verleden kon je zaken nog uitleggen, maar nu kom je daar helemaal niet meer aan toe. Nu valt er vaak niet meer met ze te praten", zegt de Maastrichtse gerechtsdeurwaarder Ramona Batta op L1 Radio.

Agressie

Daarmee reageert Batta op het nieuws dat het aantal meldingen van agressie tegen gerechtsdeurwaarders fors is toegenomen. Uit halfjaarcijfers van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) blijkt dat gerechtsdeurwaarders vaker met agressie en geweld te maken krijgen.
In heel 2021 kwamen er 445 meldingen binnen, in het eerste halfjaar van dit jaar gaat het al om 615 meldingen. "Het geweld tegen de gerechtsdeurwaarder laat zien dat het water mensen aan de lippen staat", zegt KBvG-voorzitter Chris Bakhuis.

Brandbrief

De KBvG heeft een brandbrief gestuurd naar minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Bakhuis legt uit dat het geweld tegen gerechtsdeurwaarders vaak lastig te bewijzen is, omdat ze niet kunnen verklaren op ambtseed. "Het is het woord van de deurwaarder tegen dat van de andere persoon. Ik ken veel collega’s die daarom niet eens meer aangifte doen of het überhaupt bij de KBvG melden. Wij roepen de minister daarom op om de wet aan te passen."

Goed salaris

Volgens de KBvG zijn de hoge inflatie en de gestegen energiekosten voor steeds meer Nederlanders een probleem. "Mensen met een modaal salaris waren een bepaald leefpatroon gewend, maar door de hoge huurprijzen en energiekosten wordt ook die groep benadeeld", zegt Batta. "Die groep schakelt minder snel. Ze blijven het gewone uitgavenpatroon volgen, waardoor ze in de problemen komen."
Uit de cijfers blijkt verder dat deurwaarders vaker een betalingsregeling treffen en minder vaak beslag leggen op bijvoorbeeld iemands loon.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!