Onderzoek UM: Isolatie huis sneller terugverdiend

De energiekosten worden voor steeds meer huishoudens onbetaalbaar © Istock
Het isoleren van je woning leidt gemiddeld tot twintig procent minder gasverbruik. Met de huidige energieprijzen bespaart een huishouden na isolatie per jaar 866 euro en is de investering in tweeëneenhalf jaar terugverdiend.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht.

Goed rendement

"Vaak wordt gezegd dat je een goed rendement haalt als je je woning isoleert, maar het is nooit echt goed onderzocht", zegt hoogleraar Vastgoed en Financiering Piet Eichholtz. "Bij de huidige hoge gasprijzen is isolatie echt heel interessant. Gemiddeld dus twintig procent minder gasverbruik, maar als je bijvoorbeeld muurisolatie combineert met dakisolatie zien we zelfs een afname van het gasverbruik van bijna vijftig procent."

Winst behouden

Voor het eerst is ook gekeken naar het gedrag van de huishoudens na de isolatie. "Je kunt je voorstellen dat als de energierekening daalt, de kachel weer wat hoger wordt gezet. Of dat er meer apparaten worden gebruikt. Maar dat is niet het geval. Dus de winst blijft volledig behouden."

Subsidie stopzetten

Op basis van cijfers van het Maastrichtse isolatiebedrijf is zichtbaar dat steeds meer mensen isoleren. Daarbij maken ze ook flink gebruik van subsidie. Toch vindt Eichholtz dat je die subsidie eigenlijk deels zou moeten stopzetten.
"Met de rendementen die we nu zien, betaalt het zich vanzelf uit. Het is gewoon heel rendabel. Met name de betere inkomens hebben zo'n subsidie niet nodig. Lagere inkomens en bijvoorbeeld woningcorporaties moet je wel blijven ondersteunen."

Warmtepompen

Volgens Eichholtz zou de bespaarde subsidie gebruikt kunnen worden voor andere doeleinden, zoals warmtepompen. "Dan ben je echt aan het verduurzamen. Het begint met isolatie, maar het gaat uiteindelijk om elektrificatie. En daar kunnen huishoudens wel een extraatje voor gebruiken."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!