UM in gesprek met feministen over vermeende verkrachting

Rianne Letschert bij haar installatie als rector magnificus van de Universteit Maastricht. © Jean-Pierre Geusens
Bestuursvoorzitter Rianne Letschert van de Universiteit van Maastricht gaat maandag in gesprek met de actiegroep Feminists of Maastricht. De groep beschuldigt de universiteit ervan verkrachters de hand boven het hoofd te houden.
Letschert kondigde dit woensdag aan in een interview met L1.

Student mogelijk verkracht

De bestuursvoorzitter zegt niet op de hoogte te zijn van de vermeende verkrachting. Volgens de Feminists of Maastricht is een student verkracht door een medestudent en is de universiteit daarvan op de hoogte. Er zou zelfs een bekentenis van de dader zijn opgenomen op band, beweert de actiegroep. Door wie is niet duidelijk. De actiegroep wil geen interview geven, maar heeft deze informatie na herhaaldelijk aandringen gemeld aan L1.

Niet op de hoogte

Letschert wil van de Feminists of Maastricht weten wat er volgens hun is gebeurd. Ze zegt namelijk niet op de hoogte te zijn van de verkrachting. "Als er een geval is van verkrachting bij de universiteit waarvoor er bewijs is, dan zou ik daarvan op de hoogte zijn", zegt Letschert. Ze wil ook met de actiegroep praten over respectvol omgaan met elkaar. De Feminists of Maastricht publiceerden hun beschuldigingen afgelopen weekend op social media en dat veroorzaakte veel ophef binnen de universiteit. Zo werden er onder meer gebouwen van de universiteit beklad. De universiteit heeft daarvan aangifte gedaan. Ook daar wil de bestuursvoorzitter over praten met de actiegroep. "Wat vinden wij respectvol gedrag, ook naar de instelling toe?"

Universiteit is geen rechter

Volgens Letschert heeft niemand zich bij haar gemeld over de zaak. Mocht dat wel zijn gebeurd dan zou het slachtoffer van de vermeende verkrachting zijn begeleid naar de politie. Meer kan de universiteit niet doen, zegt ze. "Wat verwacht men van de universiteit? Dat wij rechter gaan spelen? Dat valt niet binnen onze bevoegdheid."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!