Markt minder in trek: 'Aantal kooplieden is afgenomen'

Woensdagmarkt Maastricht © L1 (Sjors Abeling)
Het aantal markthandelaren blijft maar dalen, dat blijkt uit onderzoek van de NOS. In de afgelopen tien jaar is 15 procent van de ondernemers in Nederland ermee gestopt.
Volgens cijfers van de Kamer van Koophandel zouden dat er zo'n kleine 2000 zijn. Opvallend is dat het vooral om marktkramen in de non-foodsector gaat, producten zoals textiel, kleding, maar ook horloges en tweedehandsgoederen. Daarnaast is er ook een daling te zien in het aantal foodkramen.

Corona

Ook marktonderzoeker GfK heeft cijfers waar ondernemers op de markt niet echt blij van zullen worden. Op dit moment bezoekt een derde van de Nederlandse huishoudens weleens de markt om levensmiddelen te kopen. In 2012 ging het nog om 40 procent en in 2008 bezocht 47 procent van de huishoudens wel eens de markt. Mede dankzij corona is het bezoek de laatste jaren wat stabiel.
Daling aantal marktkooplieden © Bron: KVK

Foute cijfers

Volgens Hannie Heine, voorzitter van de Limburgse brancheorganisatie CVAH (Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel), geven de cijfers een verkeerd beeld. "Het aantal kooplieden is inderdaad afgenomen", stelt Heine. "Maar het aantal kramen is toegenomen. Vroeger kon je met één kraampje de kost verdienen, tegenwoordig heb je vijf tot zes kramen nodig om een groter assortiment te hebben, dat is hetgeen wat is veranderd."

Klap op klap

Henk Achterhuis, oud-voorzitter van de landelijke brancheorganisatie CVAH, zegt dat de markt de komende jaren alles uit de kast moet halen om te blijven bestaan. "Sinds 2020 krijgt de ambulante handel - net als de slager en bakker op de hoek - klap op klap. Eerst corona, toen de oorlog in Oekraïne gevolgd door torenhoge energielasten en alsmaar stijgende grondstofprijzen. Deze nachtmerrie is nog niet voorbij en de gevolgen voor het kleinbedrijf zullen wellicht desastreus zijn", voorspelt Achterhuis bij de NOS.

Toekomst

Heine is positiever over de toekomst van de markt. "De markt hier staat vandaag gewoon vol, we hebben zelfs potentiële nieuwe marktkooplieden. En er zijn genoeg kinderen die de kraam van hun ouders later willen overnemen, daar ben ik niet bang voor."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!