Duurzame primeur: Limburgs afval per boot afgevoerd

Stockfoto © iStock
In Maastricht is dinsdag voor het eerst Limburgs afval ingeladen voor transport naar een afvalenergiecentrale in Rotterdam. Het gaat om een proef, om zo bijvoorbeeld het aantal files door vrachtverkeer terug te dringen.
Paul Goris van Koninklijke Binnenvaart Nederland noemt het 'uniek'. "Als al het Limburgse afval overzet op de binnenvaart, scheelt dat 6000 vrachtwagens."

Vervoer per schip

Het afval wordt in balen op de schepen geladen. Eén schipper kan het werk van zo'n 50 chauffeurs overnemen. Zo is er bijvoorbeeld minder verkeer op de weg. Ook wordt de stikstofuitstoot op die manier teruggedrongen.
Goris hoopt dat het in de toekomst een nog duurzamere optie wordt. "De vergroening van de binnenvaart is een taak die wij zien, daar vinden al grote stappen plaats. Maar er mag nog veel meer gebeuren."

Achterstalling onderhoud

Wel is het momenteel voor afvalvervoer nog niet ideaal op de waterwegen. "Het schort nog wel aan infrastructurele beperkingen", zegt Goris. Hij spreekt van 'achterstallig onderhoud'. De overheid maakt op jaarbasis voorlopig 1,2 miljard vrij voor structureel onderhoud en het inhalen van achterstallig onderhoud aan de waterwegen. "Maar op de weg zijn de uitdagingen veel groter dan wat wij hier hebben."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!