Brandbrief advocaten over opsporingsmethoden OM

Stockfoto © Istock
Meer dan honderd strafrechtadvocaten hebben in een brandbrief hun zorgen geuit over de nieuwe opsporingsmethoden van het Openbaar Ministerie (OM).
Het gaat om het in beslag nemen, aftappen en hacken van versleutelde communicatiediensten. Het OM zou niet eerlijk zijn over de werkwijze.

Uitzonderlijke stap

Drie Limburgse advocaten hebben de brandbrief ondertekend: Gitte Stevens, Francoise Landerloo en Bas Janssen. De advocaten zeggen in de brandbrief: "Nu is een grens bereikt die maakt dat wij ons verenigen om deze uitzonderlijke stap te zetten en tijdelijk boven het niveau van individuele zaken en verdachten uitstijgen."

Transparantie

Advocate Gitte Stevens vertelde dinsdagochtend in de L1 Nieuwsshow waar het probleem zit. "De grens is bereikt omdat rechters alle vragen van advocaten over transparantie uit de weg gaan. Er is niks mis met geavanceerde technieken, maar er moet wel worden gekeken wat er is gebeurd. Is het bewijsmateriaal rechtmatig of is de wet overschreden? Wij als advocaten moeten kunnen toetsen of die opsporing rechtmatig is geweest, om te voorkomen dat mensen worden veroordeeld op een wijze die niet rechtmatig is." Stevens doet ook een oproep naar de rechters: "Neem niet alles klakkeloos aan, maar stel vragen."

Andere landen

Stevens kijkt ook naar andere landen. "In Frankrijk, Duitsland en Italië hebben de hoogste rechters al gezegd: dit accepteren we niet. In Nederland is dat niet, daarom sturen we deze brandbrief."

Tweede Kamer

De advocate hoopt ook dat Tweede Kamerleden vragen gaan stellen. "We hopen dat ze geïnteresseerd raken, want het is belangrijk dat de opsporing in Nederland volgens de regels plaatsvindt."

OM

Het Openbaar Ministerie zegt tegen dagblad Trouw bekend te zijn met de verwijten en verweren uit de brief. "Tot op heden is het gebruik van cryptodata in het strafproces door opeenvolgende rechters – in navolging van het OM – rechtmatig bevonden", aldus een woordvoerder tegen Trouw.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!