L1mburg Centraal: Asielwet opnieuw vertraagd

In Herkenbosch worden zo'n 70 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. © Google Maps
Limburgse burgemeesters zijn gefrustreerd over de vertraging van de asielwet, Sittard staat deze dagen weer in het teken van lederhosen, dirndl's en bier en gouverneur Emile Roemer zat drie dagen in het klooster in Wittem voor een televisieprogramma. Dit en ander nieuws uit Limburg in L1mburg Centraal.
Dit is L1mburg Centraal van zondag 23 oktober 2022.

Asielwet opnieuw vertraagd

Er wordt al maanden aan gewerkt, maar hij ligt er nog steeds niet. De asielwet, ook wel dwangwet of spreidingswet genoemd. Die moet gemeenten dwingen om vluchtelingen op te nemen ook als ze dat weigeren. Maar de VVD-staatsecretaris wordt door zijn eigen partij tegengewerkt in de Tweede Kamer. Tot verdriet van Limburgse burgemeesters die wél een deel van de opvang voor hun rekening nemen.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Gouverneur Emile Roemer op retraite

Het klooster in Wittem was drie dagen het verblijf van gouverneur Emile Roemer. Voor het tv-programma Kloostergasten van de KRO-NCRV ging hij bij de redemptoristen in retraite. Het klooster was, en is nog steeds, een veel bezocht pelgrimsoord. De georganiseerde bedevaarten zijn weliswaar verleden tijd, maar steeds meer mensen zoeken in Wittem naar rust en bezinning.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Natuurramp van 66 miljoen jaar geleden zichtbaar in grot

Watersnoden, oorlogen, genocides en verkeersongelukken. Onze geschiedenis is vergeven van rampen zo blijkt in deze Maand van de Geschiedenis. Historicus Frank Hovens zocht en vond tien grote Limburgse rampen. Onlangs ging de historicus op zoek naar sporen van de oudste ramp ooit. In Limburg en de rest van de wereld: de meteorietinslag die de wereld compleet veranderde.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Punt in De Kuip, Fortuna groeit verder

Het lukte Feyenoord niet om Fortuna op de knieën te krijgen in een kolkende Kuip. De Sittardse ploeg liet zich niet imponeren en veroverde een puntje, het werd 1-1.Vooral in de eerste helft was Fortuna, de nummer 10 van de eredivisie, beter dan de Rotterdammers. Sinds de komst van de Spaanse trainer Velázquez heeft club uit Sittard nog niet verloren in de eredivisie.
Bekijk hier de hele reportage terug.

Serie 'De stille ramp' over gemeentelijke uitvaart

De armoede in Nederland neemt schrikbarend toe. Dat komt vooral door de stijgende energieprijzen en dure boodschappen. Vroeger waren vooral mensen met een uitkering arm, nu zijn ook steeds meer werkenden arm. In een nieuwe serie gaan we op zoek naar Limburgers en hun verhalen. In 'De stille ramp' vandaag zijn we bij Antoinette Stille, zij is Babs, trouwt mensen, maar wordt ook ingeschakeld bij eenzame uitvaarten.
Bekijk hier de hele reportage terug.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!