Burgemeester Donders neemt afscheid van Roermond

Jos van Rey en burgemeester Rianne Donders © L1
"Roermond heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Het is hier nooit een dag saai geweest." Dat zei burgemeester Rianne Donders donderdagavond bij haar afscheid.
Op 1 november vertrekt ze omdat ze zich niet kan vinden in de Roermondse bestuurscultuur.

Rol uitgespeeld

De laatste raadsvergadering voor Donders was meteen ook de kortste en misschien wel de meest emotionele voor haar. "Ik gun de stad beter, mijn rol in die verbetering is nu uitgespeeld." Volgens Donders is het loslaten van de stad die haar zo dierbaar is het moeilijkst. Op het einde van haar afscheidsrede keek ze naar de toekomst. "Maak je over mij vooral geen zorgen. Ik wil weer werken en ben zeker niet van plan om zomaar wachtgeld op te strijken of lui te zijn."

Haat en nijd

Aan de breuk tussen Donders en met name de LVR - de partij van Jos en Rey en Dré Peters - gingen jarenlange conflicten vooraf. De LVR zat acht jaar lang in de oppositie, terwijl het veruit de grootste partij was. De partij voelde zich niet gehoord en buitengesloten. Dat leidde vaak publiekelijk tot harde verwijten en scheldpartijen.

Machtswisseling

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar zijn de rollen echter omgedraaid. De LVR kreeg 30 procent van de stemmen en leverde twee wethouders in het nieuwe college samen met burgemeester Donders. Die laatste wilde uitgebreid terugblikken op het verleden om het fatsoen en het respect in de raad weer terug te krijgen. Maar de twee grootste coalitiepartijen, de LVR en GroenLinks, wilden vooral het verleden begraven en naar de toekomst kijken.

Bestuurscultuur

Afgelopen maandag maakte de burgemeester haar vertrek bekend nadat een heisessie die zij graag wilde om de bestuurscultuur te veranderen volledig uit de hand was gelopen. In een uitgebreide brief aan de raad schreef ze: "Er is onvoldoende bestuurlijk draagvlak voor de wijze waarop ik graag vorm had willen geven aan de bestuurlijke ontwikkeling." Wat de burgemeester vooral pijn doet is dat ze moet kunnen benoemen wat benoemd moet worden. "Dat heb ik altijd gedaan. Helaas werd dat voor mij als burgemeester steeds moeilijker."

Waarnemer

Vrijdagavond zitten de fractievoorzitters aan tafel bij gouverneur Roemer om de problemen in Roermond te bespreken. Die zal op korte termijn een waarnemer benoemen omdat het aanstellen van een nieuwe burgemeester nog wel zeker een half jaar kan duren.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!