Roerdalen als enige geen enkele vorm van asielopvang

Zo'n 40 asielzoekers sliepen in juli in een bijgebouw van het gouvernement. © Track'88
Roerdalen doet als enige gemeente in Limburg niks aan opvang voor vluchtelingen of asielzoekers. Geen azc, geen noodopvang, of crisisnoodopvang. En er is ook nog geen opvang voor Oekraïners.
Dat blijkt uit onderzoek van L1, na een publicatie van de Volkskrant. Alle andere Limburgse gemeenten vangen Oekraïense vluchtelingen op. Ook hebben een aantal gemeenten daarnaast een asielzoekerscentrum, noodopvang of crisisnoodopvang om Ter Apel te ontlasten.

Geen leegstaande panden

De gemeente Roerdalen laat in een reactie weten dat er 'geen leegstaande panden in de gemeente zijn die snel geschikt gemaakt konden worden om grote groepen mensen voor langere tijd in op te vangen'. "Daarom hebben we ons gericht op het realiseren van langdurige opvang."

Langer dan verwacht

Ze zijn sinds april bezig met het realiseren van deze tijdelijke woningen voor vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en eigen inwoners die dringend sociale huurwoningen zoeken. "We hadden gedacht deze snel te kunnen realiseren", stelt de gemeente. Maar door tekorten aan materialen, langere levertijden van de woningen en een flinke wachttijd voor de aansluiting van elektriciteit, gaat dat langer duren dan verwacht.
Daarom heeft de gemeente Roerdalen besloten toch een tussenoplossing te zoeken. Vanaf 15 november worden er maximaal 70 Oekraïners opgevangen in Herkenbosch. Deze bewoners zullen in de loop van 2023 doorstromen naar de tijdelijke woningen die dan klaar zijn.

Opvang voor Oekraïners

Roerdalen is de enige gemeente in Limburg die op dit moment helemaal niks aan opvang doet. Gennep vangt de meeste Oekraïense vluchtelingen op, namelijk 450 mensen. Ook Venlo (405) en Maastricht (375) hebben een paar honderd vluchtelingen opgevangen. In totaal zijn er 3932 vluchtelingen uit Oekraïne in Limburg gehuisvest, melden Vluchtelingenwerk en de twee veiligheidsregio's. Opvangadressen bij particulieren zijn hierin niet meegenomen.
Bekijk op onderstaande kaart hoeveel Oekraïners er door jouw gemeente opgevangen worden.

Asielzoekerscentra

Naast de opvang van Oekraïners hebben vijf Limburgse gemeenten op dit moment een asielzoekerscentrum, waar in totaal bijna 2300 asielzoekers in worden opgevangen. Bovendien worden in Horst aan de Maas en Maastricht tientallen alleenstaande minderjarige vluchtelingen opgevangen.
Vanwege de crisis in Ter Apel zijn de twee Limburgse veiligheidsregio's verzocht om snel tijdelijke opvangplekken te realiseren. Dit is de zogenoemde crisisnoodopvang. De gemeenten Bergen, Venlo, Venray, Horst aan de Maas, Roermond, Maastricht en Stein hebben daar gehoor aan gegeven en samen in totaal 945 tijdelijke plekken gerealiseerd. Ongeveer de helft daarvan is tot het einde van dit jaar beschikbaar.

Dwang

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is naarstig op zoek naar locaties voor reguliere opvang. Omdat gemeenten slechts mondjesmaat meehelpen, werkt het kabinet aan een wet waarbij gemeenten verplicht kunnen worden vluchtelingen op te vangen.
Donderdag was er een overleg, maar de coalitiepartijen en het kabinet zijn het nog altijd niet eens over de verdeling van de vluchtelingenopvang over Nederland. De Kamer wil desondanks dat er vrijdag een akkoord ligt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!