Nieuws

Testvluchten met Joint Strike Fighter boven de Peel

Afbeelding ter illustratie. © iStock
Gaat vliegbasis de Peel weer open als start- en landingslocatie voor oefenvluchten met de Joint Strike Fighter (JSF)? Defensie wil het graag, maar vanuit bewoners en natuurorganisaties klinkt volop verzet.
Dinsdag werden twee testvluchten gehouden om een beeld te krijgen van de geluidsoverlast die de JSF of de F35 veroorzaakt. Op zeven locaties in Limburg en Brabant vonden metingen plaats op de grond door het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).

Sceptisch

Buurtbewoners zijn sceptisch over de testvluchten en het zogenoemde belevingsonderzoek. "We weten dat er ook zo’n onderzoek gedaan is in Leeuwarden in het verleden. De resultaten vielen positief uit, maar toen er daadwerkelijk straaljagers gingen vliegen was de beleving toch heel anders", zegt Loes Straatman die ook actief is voor actiegroep Stop Vliegbasis De Peel.

Verplaatst

De testvlucht was eigenlijk al voor maandag gepland. Vanwege de slechte weersomstandigheden werd de vlucht echter uitgesteld naar dinsdag. Straatman ziet hierin haar scepsis bevestigd. "Helder weer levert positievere uitkomsten dan bewolkt weer. Ook wordt er maar met één vliegtuig gevlogen, terwijl er bij oefeningen meestal met vier tegelijk wordt gevlogen. Dat levert dus ook veel meer geluidsoverlast op."
Zij pleit dan ook om de geluidsniveaus te meten van daadwerkelijke oefeningen met meerdere straaljagers, bijvoorbeeld bij Volkel of in Leeuwarden waar de F35's nu staan.

Indicatie

Roel Hogenhuis van het NLR bevestigt dat de metingen van dinsdag bedoeld zijn als indicatie, maar stelt dat de metingen wel representatief zijn. "De gemeten geluidspieken van zo'n vliegtuig geven een werkelijk beeld van de geluidsintensiteit. Maar die kan inderdaad afwijken in een situatie met andere weersomstandigheden of wanneer andere routes worden gebruikt."

Weerstand

Op dit moment is de kazerne in De Peel geen actieve luchtmachtbasis. Defensie wil het vliegveld heropenen als start- en landingsplek voor oefeningen van de F35's op vliegbasis Volkel. Behalve zorgen over geluid, spelen ook stikstof en fijnstof nog een rol in de eventuele heropening van de vliegbasis. Onlangs werd al duidelijk dat er eerst een nieuwe stikstofberekening moet plaatsvinden om de gevolgen van een heropening in kaart te brengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!