Proefvluchten met F-35 bij vliegbasis Vredepeel verplaatst

Een F35 van de Koninklijke Luchtmacht tijdens de Luchtmachtdagen 2016 op vliegbasis Leeuwarden. © iStock
Defensie voert maandag toch geen belevingsvluchten meer uit met een F-35-straaljager in de omgeving van vliegbasis De Peel. Dat komt door de weersomstandigheden. De proefvluchten zijn verplaatst naar dinsdag, zo laat de gemeente Venray weten.
In eerste instantie zouden maandag op de grond geluidsmetingen worden gedaan om de impact voor de leefomgeving in kaart te brengen. Bewoners in de omgeving van de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel hadden dan zelf mee kunnen doen aan een belevingsonderzoek.

Heropening

Op dit moment is De Peel geen actieve luchtmachtbasis. Defensie wil het vliegveld heropenen als start- en landingsplek voor oefeningen van de F-35's die op vliegbasis Volkel worden gestationeerd. De straaljagers zouden 18 weken per jaar moeten gaan oefenen op De Peel.

Niet landen en opstijgen

De planning was dat maandag één jachtvliegtuig om 11:30 en 15:30 uur een uur lang rondjes zou maken boven het vliegveld en de omgeving. Het landen en opstijgen zou dan worden nagebootst door tot op 30 meter hoogte de landingsbaan te naderen en vervolgens door te starten. De start- en landingsbaan op vliegveld De Peel is namelijk onbruikbaar omdat het asfalt versleten is. Dit staat nu dinsdag op het programma, tussen 11:30 en 15:30 uur.

Metingen

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gaat tijdens de belevingsvluchten op zeven locaties in de omgeving geluidsmetingen uitvoeren. De locaties zijn in overleg met de omliggende gemeenten bepaald. Deze staan in Deurne, Helmond (tweemaal), Merselo, Milheeze, Overloon en Smakt-Holthees. Daarnaast gaan de drie omgevingsdiensten van Limburg-Noord, Zuidoost-Brabant en BrabantNoord metingen doen op verzoek van de omliggende gemeenten.
Omwonenden kunnen na afloop van de twee belevingsvluchten een digitale enquête kunnen invullen.

Wantrouwen

Vanuit werkgroep Stop vliegbasis De Peel klonk de afgelopen tijd kritiek op de belevingsvluchten. Zo zou dit geen reëel beeld opleveren, omdat er straks vier F-35’s tegelijkertijd opstijgen en landen. Ook wordt er getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het geluidsonderzoek. Volgens Boudewijn Sterk van werkgroep Stop vliegbasis De Peel is NLR gelieerd aan Defensie. De werkgroep pleit voor een onafhankelijk geluidsonderzoek.

Verzet

De werkgroep verzet zich al sinds 2019 tegen de voorgenomen reactivering van De Peel. Maar ook de 13 omliggende gemeenten van de basis in Limburg en Oost-Brabant en zeven natuurverenigingen zijn tegen heropening.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!