Nieuws

Nieuwe klanten pandjeshuis: 'Mijn kind kan weer overblijven'

Spullen verpand voor contant geld © L1
Dat het leven duurder is geworden, merken ze ook bij pandjeshuizen zoals Used Products in Maastricht. Ook mensen met een middeninkomen brengen er tegenwoordig spullen langs.
"Ze verkopen spullen, krijgen er contant geld voor en lopen blij naar huis", zegt Leon Lemmens van het pandjeshuis waar mensen spullen kunnen brengen voor contant geld.

Overblijven betaald

Een van de klanten is Kim Stevens. Zij vond thuis nog een oude smartphone die ze nu verpandt. "Ik kan er 36 euro voor kan geven. Dat is wat het systeem aangeeft", vertelt Lemmens haar. Stevens is er blij mee. "Nu is het overblijven van het kind betaald en mag die weer twee weken op school overblijven. Daarvoor heb ik het nodig."

Geen geld

Lemmens hoort regelmatig zulke schrijnende verhalen. "Mensen vertellen me dat ze hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De kinderen moeten naar school, allerlei kosten die betaald moeten worden. En daar hebben ze dus geen geld meer voor."

Maandbudget

De doelgroep is groter geworden, maar volgens Stevens komen 'arme mensen' wel wat vaker. "Hun maandbudget is te laag. Ze proberen het aan te vullen door spullen te verkopen of te verpanden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!