Nieuws

Verdachte steekpartij carnaval: 'Ging een knop bij me om'

Een bloemenzee op het Sint Lambertusplein voor de doodgestoken Guus Janssen © L1 (Tim van der Weerden)
De nabestaanden van de doodgestoken Guus Janssen (21) uit Horst staan dinsdag voor het eerst oog in oog met verdachte Joshua de L. (20).
Tijdens eerdere tussentijdse zittingen was de verdachte uit Tienray nooit fysiek aanwezig in de rechtszaal. Joshua de L. wordt ervan verdacht dat hij op carnavalsmaandag dit jaar Guus heeft doodgestoken. Dinsdag heeft Joshua in de rechtbank in Roermond voor het eerst verklaard dat hij onder invloed van drugs en zware medicatie was toen hij het slachtoffer doodstak.

Zware medicatie

De verdachte verklaarde dat hij had geblowd en verschillende soorten zware medicatie had gebruikt die niet aan hem was voorgeschreven. "Ik heb nooit stilgestaan bij de gevolgen. Ik werd er rustig van en zat niet lekker in mijn vel. Op het moment dat het gebeurde was de medicatie uitgewerkt", aldus de twintiger.
"Medicatie die normaal voorgeschreven wordt door een arts. Het is nogal een risico dat u deze genomen heeft. Medicatie waarvan je niet weet wat het met je doet", zei de rechter.

'Gescholden'

Het ging mis op carnavalsmaandag toen de verdachte uit Tienray met vrienden over het Sint Lambertusplein in Horst liep. "Er werd gescholden richting ons. Toen ging er een knop bij me om." Joshua zegt zich niet meer veel te herinneren van het fatale moment. "Ik herinner het me pas weer vanaf het moment dat Guus met zijn handen op zijn buik lag en ik met het mes in mijn hand stond. Toen realiseerde ik wat ik had gedaan."

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat het niet Guus Janssen was die iets geroepen heeft naar Joshua, maar een vriend van Janssen. "Ik dacht dat het Guus was, maar later hoorde ik dat het iemand anders was. Daar heb ik heel erg mee gezeten."
Ook is gebleken dat het slachtoffer door een messteek in zijn buik om het leven is gekomen. Daarbij zijn de lichaamsslagader en linkernier geraakt, vertelt de rechter. "Het is niet slim wat ik heb gedaan en ik zit er nog steeds erg mee", aldus de verdachte.

Jeugdstrafrecht

Het is nog even de vraag of de twintiger via het volwassenenstrafrecht of via het adolescentenstrafrecht wordt berecht. De reclassering adviseerde eerder om de verdachte volgens het adolescentenstrafrecht te berechten. Onderzoeken door een psycholoog en psychiater naar de geestestoestand van de 20-jarige man uit Tienray vormden hiervoor aanleiding.
Het adolescentenstrafrecht valt onder het jeugdstrafrecht. De straffen zijn dan ook veel milder dan bij het volwassenenstrafrecht. Bij een verdachte die ouder is dan 17 kan het jeugdstrafrecht worden toegepast, als het ontwikkelingsniveau van de persoon daar aanleiding voor geeft. Het is de rechtbank die uiteindelijk de beslissing neemt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!