Veroorzaker Pinkpopongeval krijgt in beroep hogere straf

Bloemenzee voor de slachtoffers van het Pinkpopdrama in 2018. © ANP
Danny S. (39) uit Heerlen, veroorzaker van het dodelijk ongeval na Pinkpop 2018, is in hoger beroep veroordeeld tot 240 uur taakstraf.
Dat heeft het Hof in Den Bosch maandag besloten.

Schuld aan ongeval

Verder krijgt hij een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een rijontzegging van vierentwintig maanden waarvan twaalf voorwaardelijk. Vanwege het feit dat het Hof komt tot een veroordeling wegens schuld aan het ongeval leggen de rechters de Heerlenaar een hogere straf op dan de rechtbank. In 2020 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot 120 uur taakstraf.

Dode en zwaargewonden

In de vroege ochtend van 18 juni 2018 ging het mis op de Mensheggerweg, vlakbij het Pinkpopterrein, in Landgraaf. Danny was op weg naar zijn werk en reed een groepje festivalgangers aan die op de rijbaan zat. Hij is met zijn bestelbusje over de slachtoffers heengereden en heeft ze in hulpeloze toestand achtergelaten. Bij het ongeval kwam een man om het leven. Drie anderen raakten zwaargewond. Uren na het Pinkpopdrama meldde de Heerlenaar zich bij de politie.

'Langere tijd niet oplette'

Voor het Hof staat vast dat Danny 'aanmerkelijk onvoorzichtig en onoplettend' heeft gereden. Hiermee is hij veroordeeld voor dood door schuld. "Enkele minuten voor het ongeval reed de man over dezelfde weg, maar keerde op een rotonde omdat de weg daar nog was versperd in verband met het Pinkpopfestival. Hij gaf aan zowel op de heen- als op de terugweg de groep niet te hebben gezien. Dat duidt er voor het Hof op dat de man al langere tijd niet goed oplette", vindt het Hof.

Rijgedrag aanpassen

Volgens het Hof was de Heerlenaar op de hoogte van het Pinkpopfestival en heeft hij bezoekers in de berm zien lopen. Danny had er rekening mee moeten houden dat er zich nog veel festivalgangers in de omgeving van de Mensheggerweg bevonden. "Hij had zijn rijgedrag moeten aanpassen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!