Nieuws

WML gebruikt weer Maaswater als bron voor drinkwater

Lage waterstand in de Maas bij Linne © L1 Weerfoto (Léon Stroucken)
Het Maaswater voldoet weer aan de hoge kwaliteitseisen waardoor Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) de innamestop heeft opgeheven. Dat betekent dat het water uit de Maas weer wordt gebruikt als bron voor drinkwater.
WML stopte op 25 augustus voor de tweede keer uit voorzorg met het gebruik van Maaswater in delen van Noord- en Midden-Limburg nadat er een onbekende stof in het water werd gevonden.

Natuurlijke oorsprong

Uit onderzoek is gebleken dat de eerder onbekende stoffen van natuurlijke, plantaardige oorsprong zijn en geen nadelige gevolgen hadden op de drinkwaterkwaliteit.
De stoffen werden in een verhoogde concentratie gevonden door de extreme zomer met hoge temperaturen, droogte en lage waterstanden. Nu er meer regen gevallen is, de temperaturen lager liggen en er minder zonlicht is, zijn de concentraties van deze stoffen in het Maaswater afgenomen tot normale waardes. De inname van Maaswater is daarom onlangs weer hervat.

Kalkrijker water

Tijdens de innamestop schakelde WML in delen van Noord- en Midden-Limburg tijdelijk over op drinkwaterwinning uit diep grondwater. Doordat in het grondwater meer kalk zit, was het drinkwater hier tijdelijk wat harder.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!