Nieuws

'Dirndls en lederhosen bijna verplicht op Oktoberfeest'

Henk Steuns (links) in Lederhosenland in Sittard © L1 (Riël Linssen)
Waar je 17 jaar geleden op het Oktoberfeest in Sittard nog scheef werd aangekeken als je een dirndl of lederhosen droeg, word je dat nu als je er géén draagt.
"Toen stonden er zo'n tien mensen in een lederhosen of dirndl in de feesttent, inmiddels draagt 99 procent er één. Je hoort er gewoon niet meer bij als je daar in normale kleding staat", zegt Henk Steuns van Lederhosenland in Sittard.

Ongeschreven regel

Door de jaren heen is het bijna een ongeschreven regel geworden, naast het drinken van bier uit een bierpul, om in traditionele klederdracht op het uit Duitsland overgewaaide festijn te verschijnen. Medeoprichter van Lederhosenland, Henk Steuns, kan dat beamen. Hij sprong in 2007 met de eigenaar van Hendriks Mode in op de groeiende interesse voor het vieren van Oktoberfeest en zag de vraag naar lederhosen en dirndls elk jaar stijgen. "We begonnen vroeger in onze kledingzaak met een klein rekje aan Oktoberfeest-kledij. Inmiddels is de hele winkel speciaal ingericht om het hele jaar door dirndls en lederhosen te kunnen verkopen", zegt Steuns.

Zien en gezien worden

In de beginjaren van Lederhosenland merkte Steuns dat mensen niet bereid waren om veel geld uit te geven aan Oktoberfeest-outfits. Inmiddels is dat, crisis of geen crisis, veranderd. "De mensen willen toch gezien geworden. Een vrouw gaat bijvoorbeeld nooit twee jaar achter elkaar met dezelfde dirndl naar het Oktoberfeest. En bij de lederhosen van mannen komen er elk jaar steeds meer attributen, zoals een hoed, gilet, jas of paar sokken bij. In de beginjaren kostte een kwalitatief goede lederhosen rond de 60 euro, tegenwoordig begin je al snel bij 100 euro."

Uitlaatklep

Door de huidige energiecrisis en de inflatie zou je verwachten dat mensen zich geen dure dirndl of lederhosen meer kunnen veroorloven. Volgens Steuns is dat juist niet het geval als de mensen het wat minder breed hebben. "Hoe slechter de tijd, hoe groter het vertier. Juist tijdens of na een crisis zijn mensen toe aan ontspanning en een uitlaatklep. Wij draaien momenteel bijna net zo goed als de laatste editie vóór corona in 2019."

Way of life

Wie denkt dat Lederhosenland alleen tussen augustus en november de deuren opent, komt bedrogen uit. Want niet alleen in aanloop naar het Oktoberfeest is er vraag naar dirndls en lederhosen.
"De laatste jaren zien we bijvoorbeeld dat er steeds meer bruiloften in Oktoberfeest-stijl worden georganiseerd. Wij hebben speciaal daarvoor ook een afdeling ingericht waar we bruidsdirndls en -bruidslederhosen verkopen. Het is een way of life geworden. De bergschoenen, sokken, hemden en jassen die de mensen hier speciaal voor Oktoberfeest kopen, worden vaak ook gewoon door het hele jaar heen gedragen als vrijetijdskleding."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!