Eric Wetzels: 'Regio moet grotere stem krijgen binnen VVD'

Afbeelding ter illustratie © Kandidaat-voorzitter Eric Wetzels
Regio's als Limburg, Twente en Groningen moeten meer invloed krijgen binnen de VVD. Dat zegt kandidaat-voorzitter Eric Wetzels.
"Wat ik proef in het land - in Twente, Groningen en Roermond - is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de regio. Of dat terecht is of niet, daar gaat het niet eens om. Dat merk je bij het stikstofdossier en de asielcrisis. Dan heeft de regio het gevoel dat er in Den Haag beleid wordt bepaald zonder dat er uitdrukkelijk gesproken is met de regio. Dat moeten we sterker gaan benadrukken."

Verkiezing

Wetzels neemt het in de verkiezing om het voorzitterschap van de VVD op tegen Onno Hoes, de oud-burgemeester van Maastricht, die nu waarnemend partijvoorzitter is. Hoes is ook de kandidaat van het VVD-hoofdbestuur, maar dat lijkt zowel een vloek als een zegen. Onder de VVD-leden leeft onvrede over fractiestandpunten rond het asielbeleid, de stikstofmaatregelen en de dwangmaatregelen waarmee VVD-bewindslieden dreigen bij lokale overheden. Het leidde deze zomer tot een ongekende revolte op het VVD-partijcongres, waar de Haagse fractie werd opgeroepen om het stikstofbeleid aan te passen.

Spannend

De verkiezing van een nieuwe voorzitter is nodig, omdat huidig voorzitter Christianne van der Wal als minister voor Natuur en Stikstof in het kabinet zit. Waar Van der Wal als voorzitter nog 73 procent van de stemmen kreeg, lijkt de verkiezing nu allesbehalve een gelopen race door de onvrede onder de VVD-leden. "Tegenkandidaat Eric Wetzels ligt in de peilingen zelfs voor op Hoes", zo weet RTL.

Geen outsider

Hoewel Wetzels lijkt te profiteren van de beeldvorming rond Onno Hoes als vertegenwoordiger van de huidige Haagse bestuurders, is hij zeker geen outsider. Eric Wetzels heeft in het hoofdbestuur van de VVD gezeten en is waarnemend voorzitter geweest. Wetzels was actief in de formatie van het kabinet Rutte-III, waarin hij in het Torentje meepraatte over programma en bewindspersonen. "Ik ben inderdaad geen outsider. Maar ik ben geen politicus, ik heb een eigen bedrijf. En ik vind dat wij nu als leden weer moeten zorgen dat de VVD weer kleur op de wangen krijgt, en weer discussies gaat voeren."

Stikstofmotie

Veel frustratie bij de bestaande VVD-leden richt zich op de inhoud van de stikstofplannen en de manier waarop Den Haag die maatregelen dicteert aan lokale overheden. Toch vindt Wetzels niet dat de VVD-fractie meer gewicht had moeten geven aan de oproep van de leden om dat beleid aan te passen. "Het is niet zo dat het VVD-congres bepaalt wat de VVD fractie gaat doen. Maar we kunnen wel signalen afgeven. Het is aan de fractie om te bepalen wat ze daarmee doet. De fractie moet ook rekening houden met een coalitie-akkoord."

Zuiden

Zo gaat de strijd rond het voorzitterschap van de VVD tussen een Brabander die in Maastricht woont en een Maastrichtenaar die in Brabant woont. "Toch zit Limburg nog altijd in mij", zo zegt Wetzels in het L1 radio-programma De Stemming. "Dat krijg je er niet uit, ik heb ook nog veel familie hier, dus ik kom hier nog vaak. Samen met vrienden heb ik hier in Limburg in 1976 de JOVD opgezet. Dat geluid wil ik ook in Den Haag laten horen."
De VVD-leden kunnen hun stem tot komende vrijdag online uitbrengen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!