Provincie: 2400 parkeerplaatsen nodig voor truckers

Er moeten 2400 parkeerplaatsen voor vrachtwagens bijkomen © iStock
In 2025 moeten er 2400 extra vrachtwagenparkeerplaatsen in Limburg gerealiseerd zijn.
Aangezien Gedeputeerde Staten de daarvoor benodigde 63 miljoen euro niet wil ophoesten, is vrijdag het verzoek gedaan aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om private vrachtwagenparkeerplaatsen in de provincie toe te staan.

Pilots

In een brief aan het ministerie schrijft Gedeputeerde Staten dat er in Noord- en Zuid-Limburg pilots kunnen worden ingericht. Private parkeerplaatsen zijn in handen van bedrijven, waar chauffeurs tegen betaling een nachtelijke standplaats kunnen huren.

Criminaliteit

Het grote tekort aan vrachtwagenparkeerplaatsen (inclusief sanitaire voorzieningen) in Limburg leidt tot criminaliteit, zoals ladingdiefstallen, mensenhandel, prostitutie en handel in verdovende middelen, zo stelt het provinciebestuur. Ook ontstaan verkeersonveilige situaties, omdat chauffeurs door gebrek aan fatsoenlijke voorzieningen niet uitgerust de weg op kunnen. Bovendien parkeren chauffeurs noodgedwongen hun vrachtwagen op niet daarvoor bedoelde plekken, waardoor sociale onveiligheid en overlast ontstaat.

Kleinschalige locaties

Het provinciebestuur beseft dat de 2400 nieuwe, private vrachtwagenparkeerplekken niet van de ene op de andere dag gerealiseerd zijn. In de tussentijd is de provincie op zoek naar nieuwe (kleinschalige) locaties. Daarvan zijn er inmiddels drie gevonden: twee locaties pal tegen een verzorgingsplaats aan en een derde aan de rand van Venlo. De kosten voor de handhaving van de veiligheid op vrachtwagenparkeerplaatsen moet volgens de provincie betaald worden door de gemeenten waarin de plekken liggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!