Klunzige actie: justitie vergeet moordverdachten op te halen

Onderzoek naar de dood van Thomas Schwarz in Bergen op 26 november 2019. © SK-Media
Voor de tweede keer tijdens het proces rondom de incassomoord in Bergen, eind november 2019, is verdachte William Lyle J. (35) niet fysiek aanwezig in de rechtbank van Roermond. Reden: justitie is vergeten de Amerikaan op te halen vanuit de gevangenis in Ter Apel.
Het Openbaar Ministerie (OM) is verantwoordelijk voor het vervoer van verdachten die in hechtenis zitten.

De tweede keer

"Ik vind het een schandaal en gênant", zegt Yehudi Moszkowicz als zijn cliënt wéér niet in de rechtszaal zit. In juni was de dertiger vanwege een fout van justitie ook niet in de rechtbank. Uiteindelijk kan William door middel van een onlineverbinding zijn zaak volgen.

Hoe is het mogelijk?

"De vorige keer was mijn cliënt niet verstaanbaar via een videoverbinding. En dat hij de taal niet spreekt, is problematisch. Wat voor signaal geef je af? Hoe kan dit nu wéér in hemelsnaam gebeuren?", aldus Moszkowicz. Het OM is medeverdachte Justin C. (51) ook vergeten in de gevangenis, maar hij arriveerde alsnog uren later in de rechtbank. Justitie biedt haar excuses aan voor het transportprobleem. "Het had anders gemoeten", erkent de openbare aanklaagster.
Het lichaam van Thomas Schwarz werd in november 2019 gevonden in zijn woning in Bergen. © SK-Media

Keel doorgesneden

William - een voormalig hulpsheriff van de staat Mississippi - wordt samen met landgenoten Justin en Jacob M. (39) verdacht van het doden van Thomas Schwarz. Op 26 november 2019 kwam de Duitse bioboer Schwarz op gruwelijke wijze om het leven in zijn woning aan de Roefsstraat in Bergen. Hij was vastgebonden, gemarteld en zijn keel was doorgesneden.

Zakelijk conflict

De Amerikanen zouden in opdracht van de Zwitserse zakenman Lukas F. (52) het slachtoffer hebben vermoord. Er was sprake van een zakelijk conflict tussen de Zwitser en het slachtoffer; de zakenman kreeg nog zo'n 400.000 euro van de bioboer. De Amerikaanse 'klusjesmannen' zitten al langer dan één jaar in voorlopige hechtenis. Lukas mocht in een eerder stadium het huis van bewaring verlaten en mag het proces in vrijheid afwachten.

'Geen EU-land'

Als het aan advocaten Nienke Bloebaum (Jacob) en Yehudi Moszkowicz (William) ligt, horen hun cliënten ook hun rechtszaak in vrijheid af te wachten. "Jacob is niet in de woning geweest. Er is geen enkel dna-spoor in het huis aangetroffen. Mijn cliënt had geen motief om Schwarz te vermoorden", onderbouwt Bloebaum.
Verder moeten er nog getuigen in het buitenland gehoord worden. Dat betekent dat het inhoudelijk proces nog lang op zich laat wachten. "Zwitserland (geboorteland van Lukas, red.) is net als de Verenigde Staten geen EU-land. Het enige verschil is dat er een grote oceaan tussen zit", zegt Bloebaum.

Blijven wijzen

Maar wie heeft de Duitse bioboer vermoord? De Amerikaanse 'klusjesmannen' Jacob en Justin blijven naar elkaar wijzen, maar volgens justitie is Justin 'de spil in het verhaal'. Hij zou namelijk vaker voor de Zwitserse zakenman gewerkt hebben. Volgens advocate Bo Maenen heeft Justin Thomas Schwarz niet om het leven gebracht.
Jacob en Justin blijven vooralsnog vastzitten. Alleen oud-hulpsheriff William komt op vrije voeten in afwachting van het proces. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt, is nog niet bekend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!