Brand Bier stopt met brouwen pils in Wijlre: 48 banen weg

De brouwerij van Brand in Wijlre © Istock
Brand stopt met het brouwen van pils in Wijlre. Die brouwerij zal in de toekomst alleen nog speciaal bier brouwen. Het pils komt straks uit Heinekenbrouwerijen in Zoeterwoude en Den Bosch.
Dat heeft de bierbrouwer maandagmorgen bekendgemaakt.

Geen ruimte

Volgens moederconcern Heineken zit er groei in Brand pils en met name ook in de speciaalbieren van Brand en zou dat niet meer passen in Wijlre. "We hebben gekeken naar uitbreiding in Wijlre, maar daar is geen ruimte", aldus woordvoerder Menno van der Vlist. "Je zit ingesloten tussen het dorp en de Geul, vandaar dat we hebben besloten de productie van het pils te verplaatsen."

Banen

Als gevolg van de sluiting van de pils-brouwerij verdwijnen er 48 banen bij de Limburgse brouwerij. Voor deze medewerkers wordt gekeken naar 'andere passende functies binnen het bedrijf'. Die nieuwe banen zullen niet in Wijlre zijn, benadrukt het moederbedrijf. "Mensen zouden in Den Bosch kunnen gaan werken of in Alken (Belgisch Limburg red.)", zegt Van der Vlist. "Als dat niet past, hebben we contact met de gemeente en zijn er andere mogelijkheden. Als ook dat niet lukt, is er een goede sociale regeling."

Smaak

Het pilsener met de naam Brand wordt vanaf 2024 dus in de Heineken-brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude gemaakt, omdat daar grotere hoeveelheden bier kunnen worden geproduceerd. "Aan de vertrouwde smaak en hoge kwaliteitsnormen wordt absoluut niet getornd", belooft Van der Vlist. "Ook blijven we als Limburgs merk partner voor evenementen in Limburg en bijvoorbeeld betrokken bij carnaval, Pinkpop of voetbalclubs. Dat gaat niet veranderen."

Geschiedenis

Uit oude documenten blijkt dat er in ieder geval rond 1420 al bier werd gebrouwen in Wijlre. De huidige brouwerij stamt uit het midden van de achttiende eeuw. In 1871 werd die brouwerij overgenomen door de familie Brand, die in 1903 begon met het brouwen van pils. Brand werd in 1989 overgenomen door het Heineken-concern. Niet al te lang daarna werd de receptuur van het Brand-pils al aangepast.

Nieuwbouw

In Wijlre worden vanaf volgend jaar alleen ambachtelijke en speciaalbieren zoals Brand UP en Imperator gebrouwen. Daarnaast is er plek voor samenwerking met microbrouwerijen, die in Wijlre hun recepten op grotere schaal kunnen brouwen. Dat gebeurt in een nieuwe brouwerij die gebouwd wordt op het bestaande terrein. Die brouwerij wordt CO2-neutraal. Het concern investeert enkele miljoenen in de nieuw te bouwen brouwerij. "We willen duurzaam groeien en dat zou op deze locatie niet lukken", aldus de woordvoerder. "We hebben er lang over nagedacht en zijn tot dit besluit gekomen."

Speciaalbier

Met de nieuwbouw wil Brand beter inspringen op de fors gegroeide markt voor speciaalbier. In de nieuwe brouwerij kan er gemakkelijker worden gewisseld tussen verschillende recepten en brouwstijlen. Het bedrijf trekt daar enkele miljoenen voor uit. Dat geld wordt met name in nieuwe ketels en verpakkingslijnen gestoken. Het is de bedoeling dat de brouwerij straks ook vaker bier in beperkte oplages gaat brouwen, bijvoorbeeld voor speciale evenementen, en gaat samenwerken met kleine brouwers.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!