Venlose hoed te goed voor Prinsjesdag

Hoedenontwerpster Mariëlle van der Schrier ontwierp een hoed voor Prinsjesdag © L1 (Guus Benders)
De Venlose hoedenontwerper Mariëlle van der Schrier ontwierp een hoed voor Prinsjesdag. Toch is haar opvallende creatie dinsdag niet te zien tijdens de jaarlijkse hoedenparade.
De hoedenmaker kreeg een opdracht voor een Prinsjesdaghoed voor Tweede Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. Maandagavond plaatste het Kamerlid wel al foto’s met de hoed op haar sociale media, maar dinsdag blijft de hoed in de kast.

Te opvallend

De reden: de hoed zou te veel opvallen en de aandacht afleiden van partijleider Esther Ouwehand. "Vandaag moet de aandacht uitgaan naar de jurk van Esther Ouwehand. Want zij heeft op Prinsjesdag altijd iets bijzonders aan", zegt een woordvoerder van de partij. Dit tot spijt van de maakster van de hoed.

Last minute-klus

Mariëlle van der Schrier was aanvankelijk in haar nopjes toen ze een maand geleden gevraagd werd om een hoed te ontwerpen voor Prinsjesdag. De tijd was kort, maar er moest met de hoed een verhaal verteld worden dat haar aan het hart gaat en aansluit bij haar eigen principes. Daarom hoefde ze niet lang na te denken en ze ging aan de slag.

Boek over krimp

Het Partij voor de Dieren-Kamerlid wilde met haar hoed de aandacht vestigen op een boek van de in Swaziland geboren econoom en antropoloog Jason Hickel. Hij schreef het boek Less is More dat in Nederland verscheen onder de titel Minder is meer. Het boek betoogt dat de economie moet krimpen om niet langer roofbouw te plegen op de aarde. Een particulier initiatief om het boek aan alle Kamerleden te schenken kreeg de sympathie van de Partij voor de Dieren. Van der Schrier kreeg van de initiatiefnemers opdracht om de titel van het boek te verwerken in de Prinsjesdaghoed.

Voetbalshirt

Van der Schrier besloot om geen nieuw textiel te gebruiken maar een duurzaam ontwerp te maken. In een oud voetbalshirt van haar zoon zag ze een patroon en een groene kleur die paste bij de uit te dragen boodschap. "Maar dat moet je in het ontwerp natuurlijk niet meer zien. Dat kun je vertellen, maar het moet gewoon een mooie en charmante hoed zijn."

Compliment

Dat de hoed uiteindelijk niet gedragen wordt op het podium waarvoor hij gemaakt is, vindt de maakster zonde. "Van één kant is het een compliment. Want als hij de aandacht zo kan afleiden, heb ik heel goed werk geleverd. Maar ik vind het natuurlijk ook heel erg jammer."

Nooit het plan

Volgens de Partij voor de Dieren was vanaf het begin duidelijk dat de hoed niet op Prinsjesdag zelf, maar de dag ervoor zou worden gedragen. De partij betreurt dat dit niet is gecommuniceerd aan de ontwerper van de hoed.

Vivianne Heijnen

Overigens schittert staatsecretaris Vivianne Heijnen uit Maastricht dinsdagmiddag wél met een hoed op in Den Haag. Die komt uit Maastricht. "We hebben heel veel vergaderingen gehad over de inhoud van de troonrede. Maar daarnaast moet je natuurlijk ook een mooie jurk uitzoeken, je hebt schoenen nodig, een tas, en een hoed natuurlijk. Het is geen enorme hoed, ik denk dat dit ook goed past met wat ik wil uitstralen", aldus de staatssecretaris.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!