René van der Linden op Kremlin-lijst: 'Geen idee hoe'

René van der Linden uit Nuth schudt de hand van Vladimir Poetin in 2008 © Kremlin.ru CC BY 4.0 via Wikmedia Commons
De naam van ex-staatssecretaris en voormalig Raad van Europa-voorzitter René van der Linden uit Nuth is opgedoken in een gelekt document met contacten van een Russische spion.
De CDA-politicus zegt in een reactie 'geen idee' te hebben hoe hij op de lijst terecht is gekomen.

GROe

Het gaat om een lijst met 'pro-Russische politici' volgens spion Valery Levitsky, die als diplomaat in Frankrijk gestationeerd was. In 2018 werd hij vanwege zijn spionage-activiteiten voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe het land uitgezet. De namen zijn gelekt in het artikel 'Kremlinlegioen in de Europese Raad' dat woensdag werd gepubliceerd door Dossier Center, een website van de Russische dissident Mikhail Chodorkovsky.

Mensenrechten

Levitsky had als spion contact met verschillende leden van het parlement van de Europese Raad, waarvan Van der Linden tussen 2005 en 2008 voorzitter was. Die samenwerkingsorganisatie houdt zich onder andere bezig met mensenrechten en de rechtsstaat. Ook Rusland zat van 1996 tot maart dit jaar in de raad. Na de inval in Oekraïne werd het land eruit gezet.

Functioneel

Dat er contact is geweest tussen Van der Linden en afgevaardigden van de Russische regering, is volgens de Limburgse CDA'er niet meer dan logisch. "Ik had als voorzitter van het parlement van de Raad van Europa met alle landen contact. Er zaten toen 46 landen in, ook Rusland. Maar het contact met Rusland was functioneel. Goede relaties met de Russische federatie vonden we toen erg belangrijk, ook voor de veiligheid op het continent", legt Van der Linden uit. "Ook de ontwikkeling van Rusland als rechtsstaat stond toen hoog op de agenda. En dat vind ik nog steeds belangrijk. Hoe verschrikkelijk het criminele gedrag van Rusland in Oekraïne nu ook is."

Baltische Staten

Met dat idee was Van der Linden in zijn jaren bij de Raad bijvoorbeeld kritisch op de Baltische Staten. Die sinds 1991 onafhankelijke landen waren toen druk bezig hun onafhankelijkheid te benadrukken en de nalatenschap van de Sovjetrussische overheersing te verwerken.

Tiny Cox

Van der Linden is niet de enige Nederlander op de lijst van Levitsky. Ook SP'er Tiny Cox wordt genoemd als 'agent van het Kremlin'. Hij is sinds januari voorzitter van de Raad. Volgens het artikel is het idee om Cox op de voorzittersstoel te krijgen afkomstig uit het Moskou. Cox ontkent dit. Net als Van der Linden sprak hij na de Russische inval in Oekraïne afstand van het Kremlin, en veroordeelde hij de invasie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!