Venray viert herdenking voortaan in oktober

Een Britse Churchill-tank tijdens de Slag om Overloon © Imperial War Museum B 10821
Venray verplaatst de herdenking van de bevrijding die voorheen altijd in september plaatsvond, naar oktober.
Dan is de herdenking volgens de gemeente weer historisch correct. Venray werd namelijk bevrijd tijdens de Slag om Overloon in oktober 1944.

Begraafplaats

In de toekomst zullen de herdenkingen worden gehouden op de laatste zondag voor 19 oktober, laat de gemeente donderdag weten. De Slag om Overloon duurde namelijk tot 18 oktober 1944. Daarom vindt de herdenking dit jaar plaats op zondag 16 oktober op de militaire begraafplaats van het Gemenebest, de Venray War Cemetery. "Er wordt vanaf nu met name stilgestaan bij de waarde van het herdenken", aldus de gemeente. "Opdat wij niet vergeten. De Venrayse jeugd wordt uitdrukkelijk bij de herdenking betrokken."

Nationaliteiten

Op het ereveld liggen in totaal 692 soldaten begraven die in de periode oktober 1944 tot maart 1945 sneuvelden, van wie de meesten omkwamen in de omgeving van Venray tijdens de Slag om Overloon. Er liggen 629 Britse militairen, 22 Canadese, vijf Nieuw-Zeelandse, vier Australische en één Poolse militair. Verder zijn er nog eens dertig ongei¨dentificeerde graven en ligt er een oorlogscorrespondent begraven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!