Nablussen natuurbrand Mariapeel duurt nog dagen

De natuurbrand in de Mariapeel, donderdag 1 september © ANP
De brandweer verwacht nog een paar dagen bezig te zijn met het nablussen van de brand in de Mariapeel in Griendtsveen. Hoe lang precies, hangt volgens brandweerwoordvoerder Wim Janssen af van eventuele regen de komende dagen.
"We komen nu elke dag om 11:00 uur bij elkaar met Staatsbosbeheer om te kijken hoe de vlag erbij hangt en om het blusplan voor die dag op te stellen", zei Janssen maandagmorgen op L1 Radio.

Hot spots

Op dit moment zijn er in het natuurgebied nog enkele zogeheten hot spots, waar de temperatuur nog te hoog is om het sein brand meester te geven. Het nablussen gebeurt op dit moment niet alleen door de brandweer, maar ook door Staatsbosbeheer. Die houdt met vaste sproei-installaties de bodem nat zodat het vuur niet oplaait. De brandweer zelf heeft nog twee bluswagens en twee waterwagens in het gebied, en zorgt ook voor de wateraanvoer.

Staatsbosbeheer

Het is de bedoeling dat Staatsbosbeheer het laatste nabluswerk overneemt van de brandweer. "Maar dat gebeurt pas als het echt kan", aldus Janssen. "We moeten voorkomen dat de brandweer meteen weer moet opschalen zodra we het gebied verlaten hebben."

Rook

De brand in het natuurgebied bij Griendtsveen brak woensdag uit. In totaal werd zo'n 40 hectare door het vuur getroffen. Door het nablussen komt er nog steeds rook vrij, die richting America en Evertsoord waait. Alhoewel daar geen gevaarlijke concentraties schadelijke stoffen in zitten, adviseert de brandweer de inwoners van dat gebied om ramen en deuren gesloten te houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!