Na maanden nu duidelijkheid over onbekende stof in Maas

De Maas © iStock
Het is na maanden duidelijk welke stof er in medio mei in het Maaswater werd gevonden. Het gaat om een natuurlijke stof die door bepaalde algen en planten wordt aangemaakt. De stof blijkt niet schadelijk voor de gezondheid te zijn.
Het hield Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) geruime tijd bezig om te achterhalen van welke onbekende stof concentraties werden gemeten in de Maas. Het blijkt om de zogenoemde stof neophytadiene te gaan.

Geen gezondheidsrisico's

Het was al die tijd onduidelijk of de stof schadelijk is of niet. WML ging er aan de hand van informatie al vanuit dat de natuurlijke stof geen risico's voor de gezondheid oplevert. Dat wordt nu bevestigd door onderzoeksinstituut KWR.

Harder water

Totdat het risico kon worden uitgesloten, werd er uit voorzorg een aantal keren een innamestop ingevoerd. Dat betekende dat het grondwater moest worden opgepompt voor het drinkwater en dat de pompstations van Heel werden opgeschaald. Klanten in delen van Noord- en Midden-Limburg hadden tijdelijk harder water.

Ideale omstandigheden

Een analyse in diverse laboratoria leverde de identificatie van de stof op. De warmte, voedingsstoffen, veel zonlicht en weinig waterafvoer met stilstaand water waren ideaal voor algen, die deze stof aanmaken.

Natuurlijke afbraak

Uit onderzoek is ook gebleken dat de bestaande zuivering de natuurlijke stof genoeg uit het Maaswater verwijdert. Dat komt ook door de natuurlijk afbraak vanwege de vermenging van grondwater en bodempassage.
WML overlegt met Inspectie voor Leefomgeving en Transport (ILT), die toezicht houdt op de drinkwatervoorziening, of alles weer terug kan naar de gebruikelijke situatie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!