Realityster niet langer vast voor grootste methlab ooit

Het grootste crystal meth-lab van Nederland werd in juli 2021 ontdekt in Nederweert. © Politie
Voormalig Temptation Island-deelnemer Gianni van der B. (30) mag de gevangenis verlaten. Justitie ziet de Weerter realityster als grote man achter het grootste crystal meth-lab dat ooit is ontdekt, maar het Hof ziet vooralsnog te weinig bewijs.
Op 22 juni verlengde de rechtbank in Roermond het voorarrest van Gianni nog. Hij ging donderdag met succes in hoger beroep tegen die beslissing.

Zeer professioneel

Op 30 juli 2021 ontdekte de politie het grootste crystal meth-lab dat ooit in Nederland is gevonden. Het was gebouwd aan de Hoogbosweg in Nederweert en bleek zeer professioneel ingericht. Later zijn Gianni en Damien B. (31) aangehouden als hoofdverdachten en werden ook Maikel L. (28), Frits R. (35) en zijn oom Hans (51) gearresteerd.
De groep werd ingerekend op basis van ANOM-chats. Via deze berichtendienst zouden ze met elkaar hebben gecommuniceerd over het lab in Nederweert. Wat ze toen niet wisten, is dat ANOM door de politie is ontwikkeld en opsporingsdiensten gesprekken konden meelezen.

Gebrekkig bewijs

Justitie dacht een ronde zaak te hebben, maar advocaten schieten gaten in het bewijs. "In het dossier zitten ANOM-gesprekken van 4 mei en 1 juni 2021. Het lijkt te gaan om een lab, maar welk lab dan? Er is geen bewijs dat ze het hebben over het lab in Nederweert. Dat is bovendien op 30 juli 2021 ontdekt", zegt advocate Gitte Stevens. "Er is geen connectie tussen de gesprekken in mei en het lab van juli."

Dikke vette punt

Het Hof in Den Bosch ziet vooralsnog ook te weinig bewijs dat de mannen aan het methlab koppelt. Donderdag besloot het Hof het voorarrest van Damien, Frits en Gianni op te heffen. "Fantastisch", vindt advocate Stevens, die Damien en Gianni bijstaat. "We hebben vanaf het begin aangegeven dat justitie geen zaak had." Ook Frits' advocate Francoise Landerloo is content. "Er kan nu, wat mij betreft, een dikke vette punt achter deze zaak."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!