CBS bevestigt: woningprijzen vlakken af

Stockfoto. © iStock
De Limburgse huizenprijzen zijn in het afgelopen kwartaal afgevlakt. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.
Dat is een bevestiging van het vermoeden dat de brancheorganisatie van vastgoeddeskundigen en makelaars, Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM), eerder deze maand al uitte.

Afvlakking

De Limburgse prijsstijging van woningen was in het tweede kwartaal minder sterk dan in het eerste kwartaal. Een koopwoning werd in deze periode in onze provincie gemiddeld voor 335.862 euro verkocht. In het eerste kwartaal van 2022 was dat nog 323.184 euro.
Ook landelijk kwam de prijsstijging uit op 18,4 procent. Een kwartaal eerder was dat 20,3 procent. Alleen in Drenthe en Overijssel is er geen sprake van afvlakking.

Stijging of daling?

Eerder deze maand stelde ook makelaarsvereniging NVM dat de Limburgse huizenprijzen in het afgelopen kwartaal afvlakten. Van een structurele prijsdaling was in de vooruitzichten van de makelaars geen sprake. Het CBS kan nog niet zeggen of de afvlakking zal doorzetten.
Dat beide instanties tot iets andere conclusies komen, zit 'm in de geraadpleegde bronnen. Volgens het CBS baseert de makelaarsvereniging zich enkel op de koopovereenkomsten van woningen die door de eigen NVM-makelaars worden verkocht. CBS en het Kadaster bekijken alle bestaande koopwoningen in Nederland en de koopakten die bij het Kadaster worden geregistreerd.

Huizenverkoop

Waar het CBS en NVM het in ieder geval over eens zijn, is dat er minder woningen worden verkocht. In Limburg daalde het aantal verkopen van alle provincies het hardst, stelt het CBS. Hier wisselde in het tweede kwartaal 16,8 procent minder woningen van eigenaar ten opzichte van het jaar ervoor.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!