Rechter geeft toestemming voor betoging woonwagens

Protesterende woonwagenbewoners in Brunssum. © Frank Moonen (L1)
De gemeente Brunssum moet een betoging van woonwagens toestaan. Dat heeft de rechter in Maastricht bepaald.
De protestactie, die enkele maanden zal duren, vindt vanaf 27 juli plaats op de Emmaweg in Brunssum. De bewoners willen er enkele woonwagens neerzetten. Omdat daar bij wijze van protest in het verleden ook al eens woonwagens stonden, heeft de gemeente de plek op dit moment met grote stenen ontoegankelijk gemaakt. Die roadblocks moet de gemeente nu verwijderen.

Reactie

"De woonwagens mogen er drie maanden blijven staan en de actievoerders willen daarmee protesteren tegen het woonwagenbeleid van de gemeente", aldus advocaat Selçuk Ikiz, die opkomt voor de belangen van woonwagenbewoners. De gemeente Brunssum heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van de rechter.

In de clinch

Woonwagenbewoners liggen al langer in de clinch met de gemeente en met het recente besluit van de rechter gaat het juridisch getouwtrek door. De bewoners vinden dat de gemeente te weinig doet om standplaatsen te realiseren. "De bewoners die nu actie gaan voeren hebben inmiddels huisvesting gevonden, maar nog altijd zijn er te weinig plekken. Brunssum wil tot 2030 slechts 6 tot 8 nieuwe standplaatsen realiseren," aldus Ikiz.

Bekende plek

Op de plek waar ze komende week gaan staan, bivakkeerden de woonwagenbewoners dus al vaker. Ook werden ze er al geregeld weggestuurd. Uit protest stonden de woonwagenbewoners ook een tijdje op een parkeerplaats op het Schuttersveld.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!