Juwelenroof TEFAF doet denken aan Pink Panther-bende

De politie doet onderzoek bij het MECC in Maastricht. © Track '88
De TEFAF-bende die in juni op klaarlichte dag een aantal juwelen op de drukbezochte kunstbeurs roofden, wist goed wat ze deden.
Dat zegt kunstdetective Arthur Brand, die de beelden van de overval bestudeerde.

Geen paniek

"Je ziet dat ze niet in paniek raken, dat ze iedereen op afstand weten te houden, maar ook dat ze binnen een minuut met hun buit vertrokken. Dat is heel professioneel." Ook is Brand onder de indruk van het gereedschap dat de dieven gebruikten. "Er wordt nu getwijfeld of de dieven echte of speelgoedwapens bij zich hadden, maar dat is eigenlijk niet van belang", zegt de privé-detective die de zaak met interesse volgt. "Het gereedschap was genoeg om de vitrines met juwelen mee stuk te slaan, en de wapens waren genoeg om mensen op afstand te houden. Het werkte dus allemaal."

Middelvinger

Voor Brand is dit reden genoeg om uit te gaan van professionals. "Dit lijken me mannen die dit niet voor de eerste keer hebben gedaan. Het was goed voorbereid, hun vlucht via stepjes was doordacht. Met zo'n overval maak je ook een statement. Alsof je een middelvinger opsteekt naar de rest van de wereld."

Pink Panther

De werkwijze doet Brand denken aan de Pink Panther-bende. Die uit de Balkan afkomstige groep juwelendieven wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan 150 spectaculaire roofovervallen over de hele wereld. Volgens Interpol bestaat de hele groep, die sinds de jaren 90 actief is, uit zo'n 200 mensen die in wisselende samenstellingen hun overvallen plegen.

Aanhoudingen

Toch verwacht Brand dat er uiteindelijk wel aanhoudingen zullen volgen. "Je moet de Nederlandse politie wat dat betreft niet onderschatten. Het duurt vaak lang, maar toch worden zulke juwelenrovers uiteindelijk wel gepakt." Voor wat betreft de buit heeft de detective minder hoop. "Ik denk dat de juwelen allang in de onderwereld zijn verdwenen, en daar in stukken geslepen. Dan zijn ze onherkenbaar, en beter te verkopen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!